Isparta Belediyesi’nin Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlediği, Isparta’mız için çok faydalı görülen, 1.Isparta Kitap Fuarı  başarıyla tamamlandığını uzaklardan takip ettim. Katılamadığım için çok üzüldüm.

“Osmanlı’ nın çekilişinden sonra Balkan topluluklarında sosyal, kültürel, inançlı  yaşayışı bozulmadan devam ediyor” adlı seminere davetli katılımım nedeniyle Isparta’ mızdaki kitap fuarına katılamadım.

Zaten Başkan Günaydın’ın son yıllarda kültürel, sanatsal çalışmalarda hizmetler vermesi beni ziyadesiyle sevindir iyordu. Isparta içindeki, bazısının ilk yapılışı itibariyle Osmanlı döneminden kalma köprülerimiz var.

Sekiz’i on’u bulan bu köprülerin tamamı ilk yapılış olarak Osmanlı döneminde imarı gerçekleştirilmiştir. Ispartalı Tarihçi Böcüzade ve Yunanistan da yaşayan Ispartalı Rum torunlar ından Tarihçi Haci Hıristo Delibaş’ ın eserlerinde köprülerden sekizinin adı ve yapılışı, yapanının adı geçmekte.

Başkan Günaydın tarafından bu köprülerin: Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet motifleriyle bezenmesi, Isparta büyüklerinin heykelleri, Şehitler, Gaziler parklarındaki sanatsal çalışmalar, müze çalışmaları, Selçuklu ve Osmanlı oymacılık örnekleri  falan Isparta’mıza sanatsal bir çehre verilmektedir. 

Sevindirici bir durumdur bu!..

Balkan üniversitelerinin düzenlediği seminerde Başkan Günaydın’ ın sanatsal olarak Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet motiflerine önem vererek;  Isparta’mızın sosyal, sanatsal dokusuna katkıları gözden kaçmamış. Saray Bosna’ lardan, Makedonya, Üsküp illerindeki akademik kişiliklerin sohbetlerine konu olduğunu kulaklarımla duydum.                                                                

İnşallah Başkan Günaydın bundan böyle bina projelerine inşaat izni verirken, yeni yapılacak binaların da dış yüzey görüntülerinin Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet mimari tarzına göre yapılmasını teşvik ettirirler.

Yazar tanıdıklarımla telefonda görüşmelerim oldu. Isparta’ dan, 1.Isparta Kitap Fuarı’ nın yeri: Gökkubbe ve Belediye organizasyonundan memnuniyetlerini belirttiler.Tabi gurur duydum bir Ispartalı olarak.

İnşallah Başkan Günaydın ve ekibi önümüzdeki yıl sağ olursak görürüz. 2.Isparta Kitap Fuarı’ nda diğer kitap furarlarında olduğu gibi bölgesel yazar, şair, köşe yazar larının da davet edilmesi, varsa kitaplarının da furarda tanıtılıp satışa sunulması gibi beklentilerin olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Ulusal yazarları ilimizdeki vatandaşlarımızla buluşturalım derken bir taraftan da yerel şair ve yazarlarımızın da desteklenip teşvik edilmesi gerekmiyor mu?

Daha -daha orta, ilk,üniversitemizde Ispartalı şairliğe, yazarlığa, köşe yazarlığına, ressamlığa, heykeltraşçılığa, iç ve dış mimarlığa, peyzaj mimarlığına yönelimiş yaratıcı genç beyinlerin kitap fuarı öncesi tespiti gerekiyor.                      

2. Kitap fuarında bu beyinlerin de küçük ürünleriyle fuarda tanıtılıp desteklenerek teşvik edilmesi gerekiyor.

Isparta’nın tanıtılmasına, Isparta halkının okumaya teşvik edilmesine yönelik Isparta Belediyesi’ nin Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde düzenledikleri 1. Isparta Kitap Fuarı’nda emeği geçen başta Başkan Günaydın olmak üzere diğer çalışanları ben de tebriklerimi Osmanlı’ nın kokusunu taşıyan Balkanlardan göneriyor, heyecanla 2. Kitap fuarının beklentisi içinde olduğumu belirtirim.  

Bayram AYGÜN-2017 Üsküp-Makedonya