EĞİRDİR’İN COĞRAFYASI DEĞİŞİYOR !!!

VALİ OĞUZ,TARHAN’A MÜJDELEDİ :

• EĞİRDİR’İN DEĞİŞEN COĞRAFYASI,DOĞAL YAPISINA KAVUŞUYOR!!!
• ADALAR,YARIMADA’LIKTAN KURTULUYOR,YENİDEN ADA OLUYOR
• ADALARA ULAŞIM,GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN TEKNELERLE SAĞLANACAK
• ADA YOLU ORTADAN KALKIYOR, “GÖLÜN SU SİRKÜLASYONU” DİYE BİR SORUNU KALMIYOR
• EĞİRDİR’İN EKOLOJİ VE LİMNOLOJİ TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR!!!

    Dün akşam saatlerinde,vali OĞUZ arıyor ve büyük müjdeyi veriyordu: “…Zeki bey,Eğirdir’i eski doğal haline kavuşturuyoruz…Yarımada’lıktan kurtarıyoruz Eğirdir’i.”
                                                       ***
   Vali OĞUZ’un, “GÖL-ÇÖP yada ÇÖP-GÖL” olayının üzerine kararlılıkla gitmesi ve büyük bir çevre harekatına bizzat nezaret etmesi,kamuoyunda büyük taktir toplamıştı.

  Vali OĞUZ, şimdi daha da ötesine gidiyor,Eğirdir’in coğrafyasını değiştirecek,eski doğal haline dönüştürecek radikal bir eyleme hazırlanıyordu. Ve bu radikal eylemin müjdesini de “ERKEN UYARI SİSTEMİ” olarak gördüğü,bu satırların yazarına veriyordu.

  Tabii sayın valimize teşekkür ediyordum. O’da;”…asıl ben size teşekkür ederim Zeki bey, ERKEN UYARI SİSTEMİ ile bizi uyardınız ve gece yarısı operasyonunun önüne geçtiniz.” diyordu…
                                                       ***
   Derin analizimize geçmeden önce, vali OĞUZ, TARHAN’a neler diyordu,ona bir bakalım:
• Eğirdir Gölü’nün su sirkülasyonunu tam anlamıyla sağlayacağız

• Ada’lara asma köprü yapılmasının daha da ötesine geçiyor ve ADA Yolunu tamamen kaldırıyoruz…
• Eğirdir’i ve Eğirdir Gölü’nü eski doğal haline kavuşturuyoruz…
• CANADA ve YEŞİLADA, Eğirdir’in ve Eğirdir Gölü’nün süsüdür. Allah’ın yarattığı bu doğal yapıyı insan eli ile bozarak, YARIMADA’ya dönüştürürseniz,doğa sizden öcünü alır!!! YARIMADA’lığa son veriyoruz.
• ADA’lara ulaşımı; suyu kirletmeyen, GÖL EKOSİSTEMİ’ne herhangi bir zararı dokunmayan “ÇEVRECİ”, güneş enerjisi ile çalışan teknelerle sağlayacağız…
• Eğirdir Gölü’ne,sadece bugün değil,yıllarca insan eliyle yapılan ve dolgu yoluyla ekolojik yapısı bozulan Göl’ün, eski sağlığına ve doğallığına kavuşturmak için,hiçbir masraftan kaçınılmayacak.
                                                    ***
                  Şimdi, “DERİN ANALİZ” imize geçebiliriz.Vali OĞUZ, bütün bunları nasıl yapacak?...Hemen söyleyelim: Arslanlar gibi yapacak…Bilindiği gibi,EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME çalışmaları tamamlandı ve ÖZEL HÜKÜMLER belirlendi.

                  Anımsayacaksınız, EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLÂNI 2008 – 2012 yürürlükte…2006 Ağustos ayında,Yönetim Plânı çalışmasına başlandı ve 2008 Mart ayında tamamlandı. Ve bu plân, 27 Mart 2008 tarihinde Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

                   Bu plânla; Göle gelen kirlilik unsurlarının azaltılması,suyun kalite ve kantite olarak arttırılması,Göl çevresindeki yerleşimlerde tarım,turizm,doğal hayat ve yerleşimlerin düzenlenmesi plânlanmakta…
                                                        ***
                   Görüldüğü gibi bu plân; temiz içme suyu kaynağı olan Eğirdir Gölü’ne zarar vermeden, Gölün çevresindeki 81 yerleşim biriminde yaşayan insanların sosyo-ekonomik durumlarının gözetilerek kullanımlarının düzenlendiği bir plân.
 

                   Şimdi bakın,ne diyeceğim.2872 sayılı Çevre Kanununun 9.madde (s) bendi şunu diyor: “Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır.Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde,söz konusu alan,faaliyet sahibince eski haline getirilir.”
 

                   Eğirdir’in ve Eğirdir Gölü’nün coğrafyasının değişmesinde,en önemli yasal alt yapı ise şöyle: “Valilikler; Mahalli Çevre Kurulları ve Yerel Sulak Alan Komisyonları vasıtasıyla Yönetim Plânlarının uygulanmasını,sürekli ve etkin bir izlemenin yapılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır ve düzenlemeler yapar.”
                                                          ***
                    Diyeceksiniz ki, vali OĞUZ  ADA Yolunu nasıl ortadan kaldıracak?...Unutmayın ki,vali OĞUZ EKOBİR’in de başkanıdır. Eğirdir Gölü Koruma Bölgelerinde bu plânda ve Yönetmelikte yer almayan faaliyetler, Çevre ve Orman Bakanlığının iznine tabi.İzne tabi faaliyetler için,Bakanlık ihtiyaç duyması halinde,Yerel Sulak Alan Komisyonu’nun ( EKO-BİR ) görüşünü alabiliyor.
                                                         ***
                   Vali OĞUZ, kendini EĞİRDİR GÖLÜ’ne adamış görünüyor…Sayın vali,görevde kaldığı sürece,sadece Eğirdir’in ve Eğirdir Gölü’nün coğrafyasını değiştirsin,bu bile sayın valiye Dünya çevre ödülünü getirir.
 

                  Ha gayret sayın OĞUZ.Yalnız değilsiniz.