AH ŞU DALGALAR AH !!!

…VE GÖLDEKİ OTLAR OLMASA

 

                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                    ------------------------------------

 

                Ya poyraz esiyordu, ya da lodos Eğirdir Gölü’nde. Böyle olunca da; Yarımada’nın bir tarafı dalgalı, öbür tarafı ise çarşaf gibi durgun oluyordu. EĞİRDİR GÖLÜ’nün dibinde çalışan MTA ekibi ise, Göldeki Dalgadan ve otlardan (=Yüksek Su Bitkileri) şikâyetçiydi. Öyle ya, her iki etken de Göl tabanından  “KAROT” alınmasını engelliyordu…Göl yüzeyine kurdukları PLATFORM, dalgadan beşik gibi sallanıyordu. Bundan hem kendileri,hem de elektronik cihazlarla diğer araç-gereçleri olumsuz etkileniyor,sağlıklı DATA elde edilmesini engelleyici bir durum yaratıyordu.

                                                                   ***

              Ama görev, mutlaka başarılacaktı…Dalgalar olmadığı zaman, daha düzgün “DATA” elde ediliyordu…Derinlik ise, önemliydi. Derinlik ne kadar fazla olursa, o kadar doğru “data” elde ediliyordu…

             Eğirdir Gölü’nün, şu an itibariyle ortalama derinliği 12 metre idi. Ve MTA ekibi, bu ortalama derinliğe göre,”DERİNLİK ALETİ” getirmişti. Eğirdir Gölü’nün ortalama derinliği örneğin, 25 metre olsaydı, daha farklı derinlik aleti getirilecekti elbette.

             MTA ekibinin çalıştığı su kalınlığı, yani; su yüzeyinden Göl tabanına-dibe kadar olan mesafe yada suyun içinde kat edilen mesafe kadar, DİP ÇAMURU’nun içinde-TORTU’nun içerisinde de ilerleniyor.

              12 metre + 12 metre = 24 metre. İşte bu  24 metrede nasıl çalışılıyor? Dibe ve dibin altına gönderilen ses dalgaları ve geri dönüş sinyalleri. Eğer Göl dalgalı ve bulanık ise, ya da ot varsa, “SİNYAL SIKINTISI” oluşuyordu.

                                                                     ***

             Bu çalışma, Barla açıkları ile HOYRAN GÖLÜ’nde yapılıyordu…Ve tek bir doğrusal hat üzerinde. Bir enjektörü düşünün.Numune alma tüpü de denilen bir alet var: LİVİNGSTONE CORE denilen bu aletle, EĞİRDİR GÖLÜ’nün dibinden “KAROT” alınacak…Alınan bu Karot numenesi, EĞİRDİR GÖLÜ’nün sadece değişen cografyasını değil,hemen hemen her şeyini gün yüzüne çıkaracak…

             BOYALI, Barla’nın mahallesi idi. Kemer Boğazından 8 Km. Eğirdir tarafında ise BATIK ŞEHİR vardı.

             …DEĞİŞEN COĞRAFYA VE DÖNÜŞEN TARİH. Miryokefalon savaşının yapıldığı yer bile, bu “KAROT”la gün yüzüne çıkmış olacak…

             MTA ekibine başarılar diliyoruz…Kolay gelsin…

             Bizi izlemeye devam edin…