Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) ‘Tohumculuk Sektörünün Üniversitemizden Beklentileri ve İşbirliği Olanakları’ konulu panel düzenlendi.

AÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, tarımsal kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, tarım alanlarının daralmasıyla tohumculuk sektörünün daha da önemli hale geldiğini, güçlü ve istikrarlı bir tohum politikasına sahip ülkelerin tarımda dönüşüm yapabildiğini ifade etti. Türkiye’nin tohum ihtiyacının karşılanması ve küresel piyasalarda rekabet edebilir hale gelmesi için üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörün güçlü bir iş birliği yapması gerektiğini belirten Ünal, yerli tohumu artırmak adına yapılan çalışmaların önemine işaret etti. Türkiye tarımına yeni projelerin kazandırılması ve uygulamaya dönük projeler üretilmesi için öğretim üyelerine her türlü desteği sağladıklarını ifade eden Ünal, Ar-Ge altyapılarını sektörle paylaşmaya hazır olduklarını da kaydetti.

Karayel: “145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel ise sanayileşmenin gelişmesi ve çarpık yapılaşma ile birçok alanın tarımsal kullanımdan çıktığını, tarımsal üretimi artırmanın tek yolunun verimlilik olduğuna değindi. Tarımsal faaliyette ilaçlama, gübreleme ve sulama gibi girdilerin yanında tohumculuğun da üretimi artıran önemli bir girdi olduğuna işaret eden Karayel, eskiden sadece bitkisel üretim materyali olarak bilinen tohumun artık gıda güvenliğinin temel noktası haline geldiğini vurguladı.

Türkiye’de son yıllarda tohumculuk sektöründe sıçrama yaşandığını belirten Dekan Karayel, "Son yıllarda bitki ıslahında, biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle sektörün önemi daha da artmıştır. Tohum artık endüstriyel bir ürün haline dönüşmüştür. Tohumculuk artık ülkelerin milli gelirine katkı sağlıyor, rekabet gücünü artırıyor. Kamu tekelinde olan tohumculuk sektörünün 2004’te çıkarılan kanundan sonra özel vizyon kazanmasıyla ciddi bir sıçrama yapmış, üretim ve gelir miktarı önemli artış göstermiştir. 145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır. Türkiye’de 2004’te 100 civarında olan firma sayısı, günümüzde 700’ü aşmıştır. Bu sektörde önemli bir gelişme olduğu açıktır. Özellikle sektörün daha da gelişmesi, ülkemizin uluslararası piyasada rekabet gücünün daha da artırılması için Ar-Ge yatırımları önemlidir. 2016 yılında tohum ithalatımız hala 240 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 57’sini sebze tohumu oluşturuyor" diye konuştu.

Panele katılan sektör çalışanları, yetişmiş personel ihtiyacı konusunda öğrencilerin staj sürelerinin uzatılması gerektiğine değinerek, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin okul yıllarını fırsat bilerek, kendilerini iyi yetiştirmeleri, yabancı dil öğrenimine ağırlık vermeleri mezuniyet sonrası kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır şeklinde görüş belirttiler.