Antalya Zeytinpark, Avrupa’da 26 ülkede tamamı fair play oyun kuralları ile oynanan Hoşgörü İçin Sokak Futbolu Turnuvası’na ev sahipliği yapacak.

Zeytinpark, Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Lykia İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (LİDOSK) tarafından imzalanan Hoşgörü İçin Sokak Futbolu protokolü hayat buluyor. Futbol aracılığıyla gençler arasında hoşgörü, yardımlaşma, paylaşım, centilmenlik, mütevazilik ve anlayışlı olmak gibi değerleri geliştirmek amacıyla düzenlenen Hoşgörü için Sokak Futbolu Turnuvası, 9 Nisan Pazartesi günü ilk maç ile Zeytinpark’ta başlayacak. Antalya Valiliği’nin desteğiyle düzenlenen Turnuva, 20 Mayıs Pazar günü final maçı ve ödül töreni ile son bulacak. Müsabakalar, minikler, küçükler, yıldızlar, gençler kategorisinde düzenlenecek.

Çandır: “Futbol hoşgörü ortamında oynanacak”

Antalya Ticaret Borsası ve Zeytinpark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, sporun gençlerin gelişimi üzerindeki etkisine dikkat çekerken, gençlerin yoğun ilgi gösterdiği futbolun hoşgörü ortamında yapılması gerektiğini kaydetti. Antalya kent merkezinin en büyük yeşil alanı Zeytinpark’ın sokak futbolu turnuvasına ev sahipliği yapacağını belirten Çandır, “Zeytinpark çocukların etkinlik merkezi haline geliyor. Sokak futbolu ile çocuklar hoşgörü ve paylaşımı Zeytinpark’ta öğrenecek” dedi. 2014 yılından beri Avrupa’da 26 ülkede tamamı fair play oyun kurulları ile oynanan futbol turnuvasına öncülük ettiklerini kaydeden Ali Çandır, turnuvada futbol aracılığıyla toplumsal barışa katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Lykia İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Derneği etkinlik sorumlusu Osman Pişirici, futbolun dünyanın en çok oynanan oyunu olduğunu belirterek, futbol aracılığıyla gençler arasında hoşgörüyü artırmayı hedeflediklerini anlattı. Pişirici, turnuvaya destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Centilmen olan kazanacak

Sokak futbolu 10x15 metrelik özel bir oyun alanında 3’er kişilik takımlarla oynanıyor. Her maç 3 dakika sürüyor. Her takım birbiriyle karşılaşıyor. Takımlar maça 6’şar fair play puanına sahip olarak başlıyor. Oyunda başlangıçta ve bitişte el sıkışmak zorunlu. Eğer oyunculardan birisi el sıkışmaz ise takımının fair play puanları bir azalıyor. Oyun içerisinde hakemin herhangi bir takım aleyhine düdük çalması halinde o takımın 2 puanı siliniyor. Ancak oyuncu yaptığı hatayı kendisi fark edip hakem düdük çalmadan rakipten özür dilerse o zaman 1 fair play puanı düşüyor. Böylelikle oyunda esas olan centilmenlik, rakibe saygı ve hoşgörü davranışları ön plana çıkıyor. Kazanan fair play davranışlarını en çok gösteren takım olduğu için oyun esnasında güzel davranışlar pekişiyor ve dostluklar artıyor. Müsabaka skoru fair play puanlarının eşitliği durumunda devreye giriyor ve sportif başarısı daha iyi olan takım o zaman kazanıyor.