Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti’nin Akdeniz Bölgesi Belediye Başkanları ile tecrübelerini paylaştı. Türel, “Cumhurbaşkanımız yedi düvelle mücadele ediyor iken bizim siyasetin içinde nefsimize yenik düşme lüksümüz yok. Nefsimizi paspas edip, birbirimizi değil birbirimizle konuşmalıyız. Bir dava yolcusuysak ölümüne omuz omuza birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat Kumköy’de düzenlenen AK Parti Akdeniz Bölgesi Belediye Başkanları Toplantısı’na katıldı. Türel, toplantıda diğer belediye başkanlarıyla tecrübelerini paylaştı. AK Parti’nin bugün dünyanın en önemli siyasi hareketi olduğunu ifade eden Başkan Türel, “10 milyonun üzerinde üyesi olan, tanklara, uçaklara, silahlara liderinin bir facetime mesajıyla göğsünü geren, canı pahasına bu mücadeleyi veren başka bir hareket dünyada yok. Birçok özelliğimiz var ama Cumhurbaşkanımızın liderliği bize fevkalade önemli bir rehberlik ediyor” dedi.

“İstişare en önemli özelliğimiz”

AK Parti’nin dünyada istişare kanallarını en açık tutan partilerden biri olduğunun altını çizen Başkan Türel, “En önemli özelliğimiz, başarımızdaki en önemli etkenlerden biri bu. Bu istişarelerde en çok istifade ettiğimiz hususları yakalıyoruz. Ben de 2004 te yeni belediye başkanı iken 5-6 belediye başkanımızla düzenli istişare toplantıları yapmıştım. Çok şey öğrendim o toplantılardan. Bizim gibi il başkanlarını, belediye başkanlarını, gençlik ve kadın kollarını her ay mutat toplayan bir siyasi parti yoktur. Bizim farkımız olan bu toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“AK Parti belediyecilikte ezber bozdu”

Sermayesi insan olan belediyeciliğin dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu belirten Menderes Türel, “Hizmet ettikçe beklentiler yükseliyor. Halkın kantarına çıktığınızda tasvip görmek kolay değil. AK Parti ile siyasetin ezberleri bozuluyor. Belediyeciliğin kuralları yeniden yazılıyor. Eskiden belediyecilik alt yapı, su, kanalizasyon, park bahçe yapmaktı, bunları yaptığınızda iyi belediyecilik olarak kabul ediliyordu. Artık iş buradan çıktı. 6360 sayılı belediyecilik yasası eski ezberlerin tamamen bozulmasına neden oldu.”

Tarıma verilen desteği örnek gösterdi

Antalya’da tarıma verdikleri desteği buna örnek gösteren Türel, “Belediye olarak kırsalda bir çok kapalı devre sulama sistemi kuruyoruz. 7 bin 500 çiftçiye sulama suyunda elektriği güneşten elde edip bedava veriyoruz. Soğuk hava depoları yapıyoruz. İl Özel İdare döneminde Antalya’nın tüm köylerine yapılan toplam yatırım 10 milyon lira iken, biz sadece kırsal yolların asfaltına 150 milyon lira harcamışız. Hizmet kalitesi yükseldikçe halkın beklentisi de yükseliyor. Kırsalda ciddi şekilde sıcak asfalt yaptık, artık köylerde sathi kaplama asfalt istenmiyor” diye konuştu.

“Halktan biri olmak önemli”

Hizmetin gereklilik, gönül almanın ise yeterlilik olduğunun altını çizen Menderes Türel, “Esas olanın gönül almak olduğunu hiç unutmayacağız. Hizmet tek başına yetmiyor. İlk dönemimde en çok hizmet eden belediye başkanıydım. 2009’da seçimi kaybettiğimde gayet iyi şekilde öğrendim ki gönül almayı başaramazsanız hizmetler bir yere kadar. Tek başına gönül almak da yetmez. Halktan biri olarak yaşamak önemli, farklı yaşarsanız halk faturasını size ödetir. Onlardan biri olma vasfını kaybetmememiz gerek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasette diğer liderlere göre en önemli avantajı budur. Vatandaş benim gibi bir insan, benim olduğum yerlerden gelmiş geçmiş diyor. Halkın içinde olmak, onlardan biri olmak, bu işin en önemli noktalarından.”

Sosyal belediyecilikteki işler

Belediyecilik kavramlarının da zaman içinde değiştiğine dikkat çeken Türel şunları anlattı:

“60 yıllarda ideolojik belediyecilik vardı. Eşi dostu partiliyi işe almaktan ibaretti. Zamanla yerini alt yapı belediyeciliğine bıraktı. O da dönemini tamamladı. Refah Partisi ile birlikte sosyal belediyecilik dönemi başladı. Bu da artık kanıksanmaya başlandı. Özellikle AK Partili belediyeler sosyal belediyecilikte muhteşem işler yapıyor. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 13 bin vatandaşa sosyal kart dağıttık. Yatalak hastalar için merkez yaptık, onların en güzel şekilde bakımını yapıyoruz. Antalya’daki 24 bin Alzheimer hastası için merkez yaptık. Ödüller aldık. Kimsesizin kimsesi olacağız, diğer taraftan hizmetlerimizi aynı şekilde götüreceğiz, gönül alacağız.”

“Nefsimizi pas pas etmeliyiz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bugün Cumhurbaşkanımızın verdiği mücadeleyi hepimiz görüyoruz. Allah gücünü kuvvetini artırsın. Hepimiz onun ekibinde olmanın şerefini yaşıyoruz. Kendileri yedi düvelle mücadele ediyor iken bizim siyasetin içinde nefsimize yenik düşme lüksümüz yok. Nefsimizi bir kere paspas etmeyi bilmeliyiz. Belediye başkanı, milletvekili, meclis üyesi olamadık diye küsersek torunlarımız bunun hesabını bizden sorarlar. Biz makam mevki sevdalısı bir siyasi partinin mensupları olamayız. Bu dünya imtihan dünyası ise, hepimiz bu nefis mücadelesini veriyor isek, siyasetteki nefis mücadelemizi de alnımızın akıyla başarmamız lazım.”

“5 yıl bira festivalleri ile geçti”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’da yaşadık. Seçim kaybettik mi Antalya kaybediyor. 2009’dan sonra bir çivi çakılmadı 5 yılda, bira festivalleri ile geçti. Allahıma şükrediyorum 2014’te kazandım, bir hafta sonra o bira festivali yapılan yerde Nihat Hatipoğlu hocamızla beraber Mevlid-i Nebi programı düzenledim. AK Partinin başarısızlığı yerelde o ilin ilçenin başarısızlığı, genelde de dünya mazlumlarının sıkıntısı demek” ifadelerini kullandı.

“Ölümüne omuz omuza”

Türel şöyle devam etti:

“İçimizde birlik beraberliğimizi sağlayamazsak, başarıyı yakalayamayız. Kısır çekişmeleri bir kenara bırakmalıyız. Nefsimizi paspas edip, birbirimizi değil birbirimizle konuşmalıyız. Bir dava yolcusuysak, bir misyon partisinin mensubuysak, bir aileysek ölümüne omuz omuza birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Bunu başarmalıyız” dedi.