TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan ''Yaşlılar Haftası''nın adının, ''Vefa Günleri'' olarak değiştirilmesini önerdi.

Şahin, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve beraberindeki bir grup yaşlıyı kabul etti.
     Genç yaşta, toplum için devlet için hizmet üreten insanların belli bir yaştan sonra devletin kendilerine sahip çıkmasını istediğini belirten Şahin, Türklerin 19. yüzyıldan itibaren vakıflar aracılığı ile yaşlılar ve bakıma muhtaç insanlara sahip çıktığını anlattı.

 Darülaceze'yi buna örnek gösteren Şahin, bu kurumun 115 yıl önce kurulduğunu ve farklı dinden insanların birarada yaşamasını sağlayan fiziki mekanlar oluşturularak tüm dünyaya mesaj verildiğini anlattı.

Cumhuriyet kurulduktan sonra da yaşlı, kimsesiz ve muhtaçların bakımının gündemde olduğunu ifade eden Şahin, önce bu görevin belediyelere verildiğini, 1963 yılında sosyal hizmetler kanunu, 1983 yılında da Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumunun oluşturulmasına yol açan kanunun çıkarıldığını hatırlattı.

Anayasanın 61. maddesini hatırlatan Şahin, devletin görevleri arasında yaşlıların korunmasının da bulunduğunu belirtti. Yaşlılara sahip çıkmanın TBMM'nın asli görevli arasında bulunduğunu kaydeden Şahin, her yıl 18-24 Mart günleri arasında kutlanan ''Yaşlılar Haftası'' adının yeniden ele alınmasını istedi. Şahin, ''Bu haftaya Vefa Günleri demek daha uygun olur mu?'' dedi.

Yaşlıların devlete, vatana ve millete önemli hizmetler yaptıklarını ve aynı hizmetleri yapan insanları dünyaya getirdiklerini hatırlatan Şahin, ''Sizlere vefa borcumuz var. Sizlere vefa borcumuzu ödemeliyiz. Saygıyla ellerinizden öpüyorum'' diye konuştu.

''Ülkede huzurevi, yaşlılarevi ve bakımevi sayısının artmasından mutlu mu olmalıyız?'' sorusunu yönelten Şahin, kendisinin mutlu olmadığını ifade ederek, yaşlıların sıcak aile ortamında barınmasının önemine dikkati çekti.
    
     -DEVLET BAKANI KAVAF'IN SÖZLERİ-
    
     Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da yaşlı insanların geçmişte ülkeye çeşitli mesleklerde hizmet ettiklerini ve yine ülkeye hizmet eden değerli evlatlar yetiştirdiklerini kaydederek, ''Hayatınızın bu döneminde sizleri rahat ettirmek, insanlık onuruna yaraşır bir şekilde yaşamınızı sürdürmek hepimizin insanlık borcu, boynumuzun borcu'' diye konuştu.

    Kavaf, yaşlıların aile ortamında barınmasının önemli olduğunu belirterek, yinede geleceğe dönük talepleri karşılamak için yaşlıların barınacağı merkezleri artırmayı planladıklarını söyledi.

     Türkiye'de 8 bin 258 kapasiteli 83 huzurevinin bulunduğunu anlatan Kavaf, buralarda 7 bin 375 yaşlının barındığını söyledi. İzmir gibi belli merkezlerde huzurevlerine talebin oldukça arttığını kaydeden Kavaf, Sivas ve Yozgat gibi illerde huzurevlerinin kapasitelerinin altında hizmet verdiğini bildirdi.

     Geliri olmayan yaşlılara çeşitli oranlarda maaş bağladıklarını ve bu kişilerin huzurevlerinde ücretsiz bakımlarının sağlandığını anlatan Kavaf, çocukevleri projesini de hızlandırdıklarını ve çocuklara ev ortamında hizmet götürüleceğini söyledi. 5 yıl içinde çocukevlerinin sayısını artırarak çocuk yurtlarını tasfiye etmeyi planladıklarını bildiren Kavaf, istekli yaşlılar için de ev ortamında, 4 kişinin barınacağı yeni merkezler açacaklarını anlattı.
    
     -''PLATONİK AŞK KALBİ GÜÇLENDİRİR''-
    
     TBMM Başkanı Şahin, kabulde yaşlıları da dinledi. Emekli TRT mütercimlerinden Işkın Bucak, TRT'de 27 yıl çalıştığını ve 3 dilde çeviri yaptığını anlattı.

     Şahin, Bucak'a ''Hiç evlenmemişsin niye?'' diye sordu. Daha sonra TBMM Başkanı Şahin ile Bucak arasında şu diyalog yaşandı:
     Bucak: Ben Sabahattin Ali'nin mektuplarını yayımlayan Ayşe Sıtkı İlhan'ın oğluyum. Sabahattin Ali için platonik aşk önemlidir.
     Şahin: Hep platonik takıldın demek. Ayşe var mıydı aşkların arasında?
     Bucak: Vardı, Ayşe de başkaları da oldu.
     Şahin: Koleksiyon genişti desene...
     Bucak: Platonik aşk kalbi korur...
     Şahin: Kalbin sağlam galiba. Raporlarda kalple ilgili bilgi yok...
     Emeklilerden Necla Kızılbağ da görme özürlü olduğunu ifade ederek, 30 yıl körler okulunda öğretmenlik yaptığını ve 3 okul yaptırdığını anlattı. Kızılbağ, yaptıklarını anlatırken araya giren eşi Bülent Üçyıldız, ''en sonunda benimle evlendiğini de anlat'' diyerek espri yaptı.
     TBMM Başkanı Şahin, kabulden sonra yaşlılara çeşitli hediyeler verdi ve ellerinden öperek Meclisten uğurladı.