Yaklaşık iki yıl önce, İstanbul’dan Isparta’ya yeni taşındığımız sıralarda Çünür’de geleneksel ve halkın imece usulü düzenledikleri yemeğe katılmıştım.

Masaya gelen çorbaya kimse dokunmadan bir kaçış alıp geri çekildim. Bunun üzerine yanımda oturan ve yemeği organize edenlerden birisi “Niçin kilolu değilsiniz belli oldu” şeklinde bir şeyler söyledi.

Ben de, “Hayır, kilomu korumak için değil, herkes aynı tabaktan yediği için geri çekildim, kusura bakmayın” dedim.

Sonradan ayrı tabakla getirdiler de yemeğe öyle devam ettim.

Daha sonra katıldığım diğer yemeklerde de, belki biraz anormal gibi karşılanmış olsa da yemeği ayrı tabakta istedim…

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Isparta İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı karar gereği artık düğün yemeklerinde böyle bir sistem olmayacak. Yemekler herkese ayrı tabaklarda ikram edilecek.

Umarız bu kural Kovid-19 sürecinden sonra da devam eder. Çünkü bulaşıcı hastalık sadece koronavirüsten ibaret değil. Uzmanlar bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi küçük organizmaların birçok hastalığa neden olduğunu söylüyorlar.

Kovid-19 gösterdi ki hastalık, en küçük bir temasla hatta nefesle bile bulaşabiliyor.

Virüs denilen mikrop korona öncesi de vardı bundan sonra da olacak. Yani toplu yemek yenildiği dönemlerde kim bilir kaç kişi birbirine hastalığını bulaştırdı. Bulaştırdı bulaştırmasına ama önceki virüsler koronavirüs gibi tehlikeli olmadığı için çoğu kimse kaptığı hastalığın belki de farkına bile varmadı. Bulaşan hastalık birkaç gün dinlenmekle ya da bir-iki ilaç kullanmak suretiyle geçti…

Bünyemizin dışında tutabildiğimiz sürece virüs bize zarar veremez. Dudaklarımızda, burun deliklerimizde olsa bile solunum yollarına kaçmadığı sürece virüs bizi etkileyemiyor. Onun için uzmanlar sık sık ellerimizi ve burnumuzu yıkamamızı tavsiye ediyorlar.

Maske, el temizliği ve mesafe gibi önlemleri “virüsün boğazımızdan geçmemesi” için alıyoruz.

Düğün yemeklerinde ise masada oturan 7-8 kişi aynı tabağa kaşıklarını batırıyor. Bu kişilerden birinde hastalık varsa masada oturan kişilerin tümüne hastalığın bulaşma riski oluşuyor.

O insanların hastalığı evlerine de taşımaları söz konusu…

Düğün ve benzeri toplu yemeklerdeki bu riskler gün gibi ortada dururken bugüne kadar niçin tedbir alınmamış, onu ayrıca sorgulamak lazım…

Isparta İl Hıfzıssıhha Kurulu, düğün yemeklerinde aynı tabaktan yenilmesine yaklaşık 10 yıl önce yasak getirmiş ama bu karara uyulmadığı için koronavirüse kadar toplu yemeklerde aynı manzaraları gördük.

Öyle ki bu yemeklere bürokratından siyasetçine kadar herkes katıldı. Kimsenin itiraz edip “Bu yöntem sağlık açısından sakıncalıdır” dediğini duymadık.

Pandemi süreci vesilesiyle “Bir musibetin bin nasihatten iyi olduğu” bir kez daha kanıtlanmış oldu. Şayet Kovid-19 salgınını yaşamasaydık aynı tabaktan yemek yemeye devam edilecekti.

Kovid-19 salgını ilelebet sürmeyecek elbette, bir süre sonra bir şekilde çaresi bulunur. Yukarıda vurguladığımız gibi, umarız normal döneme geçtiğimizde de toplu yemeklerde ayrı tabak uygulaması sürer…