Ters Köşede Bu hafta bir okuyucumuzun yorumuna yer verdik.

Hasan Balaman Isparta'da hayırlı çok işler yaptı. Fakat üç noktadan kaybetti. Kaybetme sebeplerinden biri:

1-Esnafı üzdü. Şöyle üzdü.. Gül Halı Festivali gibi Ramazan ayı gibi özel zamanlarda masrafları karşılama adına esnaftan bazı yardımlar talep etti. Bunu yapmamalıydı. Ya da ne verilirse ona kayıl olmalıydı.

2-İlk günden beri Mehmet Aybatılı ile flört halinde oldu. Bu çok yanlıştı. Evet.. belki iyi düşündü ama yanlıştı. Çünkü Aybatılı'yı seven yoktu ki! Sen niye gidip o adamla yakın oldun? Balaman şöyle düşündü; "Aybatılı'nın medyası var, bir de tüm esnaf O'nun elinin altında! Eğer O'nunla diyalogum iyi olursa ben kârlı çıkarım" Balaman böyle düşündü.

3- Balaman'ın esnaftan istediği yardımlar Mehmet Aybatılı'nın körüklemesi ve teşvikiyle oldu. Aybatılı Balaman'a "Sen esnaftan yardım iste, yardım ederler, ben de esnafı bilgilendirir, ikna ederim" dedi. Güya safdil bir şekilde katılımcı bir ruh hali ortaya konmaya çalışıldı.

Ancak Aybatılı Alicengiz oyununu tam bu noktada oynadı. Esnafa bu konuyu açıp, ikna etmeye çalışmadı. Aksine Esnaf Odaları Başkanı olarak kendisine gelen bu şikayetleri "Vay be nasıl olur ya! İşte bunlar bunu yapar. Vay alçak vay" gibi tahrik edici ifadeler kullandı. Dolayısıyla Balaman'ı esnafın ve herkesin gözünde çirkinsetti.

Adeta kinleştirdi. Ardından da "Yapacak bişey yok. Adam iktidar belediye başkanı. Ne yapılabilir ki?" diyerek kendi içinde ta 29 Mart yerel seçimlerine göz kırptı. Ardından da baktı ki tam kıvamına geldi. "Bende adayım dedi çıktı" Amacı bir katakulli ile seçimi alıp götürmekti.

 Başladı Balaman'ı karalamaya... Lakin Isparta esnafı ve halk kendiliğinden uyandı ve şunu söyledi: "E Balaman bu kadar kötü idiyse neden yanında yer almıştın? İyi ise niçin karalıyorsun? Sen mi plancısın? Balaman mı plancı?" dedi. Akabinde Aybatılı'nın vermiş olduğu dejenerasyonun etkisinde kalan esnaf ve halk tereddüdü kaldıramadı.

Artık Balaman'da Aybatılı'da şaibeliydi onlara göre. Esnaf halk kesin kararını o zaman verdi. MHP Adayına yöneldi. 29 Mart seçimlerinde Y. Ziya Günaydın'ın kazanmasının serencamı budur.

 4- Hasan Balaman tıpkı MHP lideri Devlet Bahçeli gibi dikbaşlıydı. Çok kırıcıydı. Ayrıca kimsenin görüşünü almıyordu. Aşırı özgüvenliydi. Buna hırsta denebilir. İnanın bu seçimde kendi belediye personelinden bile oy alamadı. İnsanlar açık açık oy vermeyeceklerini dile getiriyorlardı. Değilse MHP kadrolarının bir iş yapacağından değil seçim kazanmaları.

 Günaydın'ın çok başarılı, becerili ve güven veren bir insan olduğundan değil. Millet tepkiyle Günaydın'ı kazandırdı. Dolayısıyla o kadar projeye imza atan Balaman haybeye harcandı. Daha doğrusu kendi kendini harcattı.

 Gelelim MHP kadrolarının ve Günaydın'ın neler yapacağına: MHP kadroları ve Günaydın hiç bir şey yapamazlar. Bunu kasıtlı söylemiyorum. Samimi söylüyorum. Çünkü Balaman çok şeyler yaptı.

Denebilir ki yapılacak bir şey bırakmadı. Buna rağmen MHP bişeyler yapacak olursa yapılan hizmetlerin tekrarı, nakaratı niteliğinde olur ki bu da akılsızca bir girişim ve israf olur. O zaman bu da milletin gözünden kaçmayacaktır. Hesabı sorulur yani!


BALAMAN'IN AVANTAJI-GÜNAYDIN'IN DEZAVANTAJI
-Balaman'ın iktidar avantajı vardı-Günaydın'ın yok!
-Balaman'ın cesareti vardı-Günaydın'ın yok!
-Balaman'ın İstanbul gibi bir destek kaynağı vardı-Günaydın'ın yok!
-Balaman'ın bir otoritesi vardı-Günaydın'ın yok!
-Balaman'ın sevilen bir lideri vardı-Günaydın'ın yok!
-Balaman'ın ekibi olgundu-Günaydının ekibi çaylak çoğu genç acemi ve dikbaşlı insanlar. (Ben bu dikbaşlılık hususuna çok takılıyorum. Çünkü dikbaşlı insanlarla yol almak çok zor olur. Hatta mümkün olmaz)
-Balaman icraatları yönüyle, genç olması hasebiyle sevilmesine rağmen öfkeyle terkedildi-Günaydın sevilmemesine rağmen öfkeyle seçildi.(Bu madde çok önemli. Bunlar farkedilmeyen ayrıntılar)...
Balaman kısa zamanda çok şeyler yaptı.

Günaydın'da kısa zamanda çok çabuk bir şekilde aksaklığa meydan vermeden bu işleri devam ettirip, tamamlayıp, normal hayat akışına sokabilirse göz doldurabilir.

Değilse belediyecilik eskisi kadar kolay değil artık. Çünkü Balaman'ın sağladığı açılım işi zorlaştırdı. Yüksek performans gerektiriyor. Değilse Günaydın ve MHP kadroları belediyecilik hususunda Isparta'da kısa zamanda yıpranacak ve en yakın seçimde de tepetakla olacaklardır.

Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Artı bir de kavgacı olmamalılar. Çünkü MHP kadroları daha öncede değindiğim gibi dikbaşlı bir yapıya sahip. Bunu kesinlikle bırakmalılar. Latif, yumuşak olmalılar. Ancak o zaman fayda sağlayabilirler. Hayırlı olsun diyorum. Ama bu uyarılarımı unutmasınlar.

Bir Okuyucumuzun Yorumudur.