BARİDA HOTELS

VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

 

                  Zeki TARHAN – ANKARA

 

 

                        Isparta’mızın yeni kazanımı olan beş yıldızlı otelimiz BARİDA HOTELS, Isparta’mıza, Göller Bölgesine, İç Akdeniz’e ve de Ülkemize hayırlı-uğurlu olsun…

                       “Yeni kazanım” dedik. SİRENE DAVRAS’ı da yeni kaybetmiştik hani. Bir kaybedilişe karşılık, bir kazanım. Diyeceksiniz ki; biri beş yıldız,diğeri ise dört yıldız. SİRENE DAVRAS’ın bugüne dek Isparta turizmine katkılarını kim yadsıyabilir?... DAVRAS KAYAK MERKEZİ’ndeki,yatırım amaçlı turizm tesis alanlarını şöyle bir göz önüne getirin…Dört yıldızlı Sirene Davras Hotel, İl Özel İdaresinin Oberj’i ile SDÜ’nün üç yıldızlı Tesisi. Peki, DAVRAS’ta tahsisi iptal edilen turizm tesis alanlarına ne diyeceğiz?! İşte; atıl kapasite diye buna derler. Turizm kapasitesini verimli bir şekilde kullanamayan bir Isparta!!!

 

                                                               ***

                     SİRENE DAVRAS, konsept dışında kalmış. Eh,ne diyelim.Adamlar, strateji değişikliği yapmışlar, resort otellere,yani; kıyı otelciliğine yönelmişler. Davras Kayak Merkezindeki konaklama istatistiklerine baktığımızda; 2011 yılında geceleyen yerli sayısı 12.193 kişi iken, geceleyen yabancıda bu sayı 2.441 kişi olarak görülüyor.Yani; geçen yıl DAVRAS’ta toplam 14.634 kişi konaklamış.

                     DAVRAS’a “Kayak Merkezi” diyoruz ama,orası aslında tam bir alternatif turizm merkezidir. Yaz-kış 12 ayın tamamına yayılabilecek bir turizm potansiyeline sahip DAVRAS.Onun için boşuna demiyoruz,”DAVRAS,ISPARTA’NIN EN ÖNEMLİ PRESTİJ MEKANI” diye.

                    Yine DAVRAS’ta,konaklama istatistiklerine baktığımızda; kışın 6.522 yazın ise 6.683 kişinin konakladığını görüyoruz. Yani; toplam 13.205 konuğun yarısı kışın,diğer yarısı da yazın DAVRAS KAYAK MERKEZİ’nde konaklıyor. Bu, şu anlama geliyor, DAVRAS demek:

  • Dağ turizmi demek
  • Kış turizmi demek
  • Spor turizmi demek
  • Yayla turizmi demek
  • Çiftlik turizmi demek
  • Eko turizm demek
  • Trekking demek
  • Rekreasyon demek
  • Panorama demek
  • …Ve DAVRAS demek, ALTERNATİF TURİZM demek.

 

                                             ***

    Gelin birde, Isparta il geneline bir bakalım: Yine 2011 yılı itibariyle,konaklayan turist istatistiklerine baktığımızda; geceleyen yerli turist sayısının 211.200 ve geceleyen yabancı turistin ise, 19.937 kişi olduğunu, toplamda ise 231.137 turistin ağırlandığını görüyoruz.

                                             ***

    Şimdi buradan BARİDA HOTELS’e geçebiliriz. Niçin böyle yaptım? Şunun için: DAVRAS’ın işlevini kavramadan, BARİDA’yı anlamak  kolay olmasa gerek. Geçtiğimiz gün, BARİDA’nın üst düzey yöneticilerinden otel ön müdürü Erdal ÖZEN ile bir telefon konuşması gerçekleştirdik…Uzunca sayılabilecek bir değerlendirme görüşmesiydi aslında bu. Ben olaya, KONGRE TURİZMİ açısından bakma eğilimindeydim…En azından kongre turizminin ağırlıklı olduğu bir konsept düşünüyordum. Nitekim, Maliye Bakanımızın Isparta’yı ziyaret ettiği gün, Oditoryumda SDÜ’nün akademik yılı açılış töreni ve sayın Bakanın ilk dersi, diğer yandan da,yine SDÜ’nün düzenlediği bir sempozyum BARİDA’nın “Eğirdir Toplantı Salonu” nda yapılıyordu…Maliye Bakanı sayın ŞİMŞEK’e öğle yemeği ise,yine BARİDA’nın fiziki mekanlarında veriliyordu.Görünen oydu ki, BARİDA; TC.Hükümetinde paranın patronunu en iyi şekilde ağırlayabilecek bir işletme politikasını hayata geçirebilme becerisini gösteriyordu…

                                                 ***

       GÜL BALO SALONU, 600 kişilikti ve çok amaçlı olarak kullanılıyordu…Eğirdir Toplantı Salonu ise, 140 kişilikti. Her iki salon da, tiyatro düzenindeydi. İki Salon daha vardı bunlara ilaveten : Kovada Toplantı Salonu ile Gölcük Toplantı Salonu. Kovada 70 kişilik, Gölcük ise 30 kişilik kapasiteye sahipti.

       Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum: GÜL,Isparta’nın sembolü. EĞİRDİR,Isparta’nın hayat damarı. KOVADA, koruyamadığımız ve yok oluşunu seyrettiğimiz,GÖL’ü ile özdeşleşen milli parkımız. GÖLCÜK ise, Isparta şehir merkezinde korunan doğal alanlarımızdan bir krater Gölü.

       BARİDA; işte bu değerlerimize,yada kaybolmakta olan bu değerlerimize sahip çıkma ve de sürdürülebilirliğini sağlama adına, Isparta’nın turizm sektöründe,hepimize merhaba diyor.

                                                 ***

      ULUSLAR ARASI DAVRAS KONGRESİ, inanın halâ gözlerimin önünde canlanıyor…SİRENE DAVRAS’ın çok amaçlı o kongre salonlarını, o yuvarlak masa toplantılarını, o açık oturumları inanın çok özlüyorum…

      Hele o sloganı: “NE GEREK VAR DAVOS’A,GİDELİM DAVRAS’A!!!”

 

                                                 ***

      İşte gördüğünüz gibi, SİRENE DAVRAS’tan girdik, BARİDA’dan çıktık…Tüm Isparta’lılar, n’olur BARİDA’ya sahip çıkın.BARİDA,sizin.Bunu sakın unutmayın.Bana,sakın olaki; “tapusu bana mı ait?” diye de saçma sapan suâl eylemeyin olur mu?...

     Isparta’mıza,yöremize,sektöre hoş geldin BARİDA.