Özellikle de patlayıcı ve parlayıcı veya bu durumlara müsait üretimlerin yapıldığı yerlerde riskin çok daha fazla olduğunu belirtmek gerekiyor. Yasa gereği, bu tip yerlerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve bu koşullarda çalışma yapılması gerekmektedir. Patlamadan korunma dökümanı olarak adlandırılan döküman, patlamadan önce yapılması gerekenleri ve patlama sonrası alınması gereken güvenlik önlemlerini içeren bir dökümandır. Bazı iş yerlerinde patlamaya müsait ürünler daha fazla bulunur. Kozmetik üreticileri, krem ve buna benzer ürünlerin üretildiği yerler başta olmak üzere daha farklı iş alanlarında patlama riski daha fazladır. Bu tür yerlerde çalışanların sağlık ve güvenliklerinin teminat altına alınması gerekmektedir. 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince, bu tip ortamlarda patlama ihtimaline karşı “Patlamadan korunma dökümanı” hazırlamak şart koşulmuştur. Bu dökümanın amacı da yukarıda belirttiğimiz gibi patlama öncesinde işyerinde alınması gereken güvenlik önlemlerini ve patlama sonrası yapılması gerekenleri içermektedir. Belgede ayrıca işyerlerinde parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu tüm alanlarda patlayıcı alan ZONE (BÖLGE) hesabının yapılması şart koşulmaktadır. Dökümanın hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunlar; yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı özelliklerine sahip kimyasalların belirlenmesi, ZONE bölge hesaplarının yapılması, ZONE Bölge haritalarının çizilmesi gibi bir takım incelik gerektiren hesaplamalardır.

İşyerlerinde çalışanların daha sağlıklı ortamlarda çalışmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri çok önemlidir. Günümüz koşullarına göre birçok iş yerinin şehir merkezlerine yakın mesafede olması ve özellikle de konutlarla kısa mesafede yer almaları gibi durumlar ile parlayıcı ve patlayıcı madde üretilen tesislerin de şehir merkezinde yer alması gibi etkenler yüzünden birçok sorun yaşanmaktadır. Patlama riski taşıyan kimyasalların üretildiği yerlerde alınması gereken önlemler net şekilde alınmadığında sonucu çok kötü olabilecek olaylarla karşılaşılabilmektedir. Patlamadan korunma dökümanı, tam da bu noktada hem iş yerinde daha sağlıklı çalışmayı sağlayan maddeleri içerir hem de iş yerinin düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken incelikleri içermektedir. Kozmetik alanları başta olmak üzere ilaç, kimya ve diğer sanayi bölgelerinde parlayıcı ve patlayıcı maddelerin daha fazla bulunmasından dolayı günümüzde birçok yangın, patlama ve bunların sonucunda oluşan can kayıpları yaşanmaktadır. Yasal olarak zorunlu hale getirilen bu döküman sayesinde yaşanabilecek olayların asgariye inmesi hedeflenmekle birlikte olası bir patlama durumunda yapılması gerekenleri de içermektedir. Bu sayede hem çalışanlar hem de işverenler yasal olarak üzerlerine düşeni yapmış sayıldıklarından maddi ve manevi zararların daha asgari seviyede olması sağlanacaktır. Belgenin hazırlanmasında uzman olan firmamızdan destek alarak işyerinizin gerekli incelemesini yaptırabilir ve sonrasında ise rahat bir ortamda çalışmanın tadına varabilirsiniz.  

Çalışma hayatının daha düzenli yürüyebilmesi, yaşanabilecek olaylardan en az şekilde etkilenerek işin içinden çıkılabilmesi için belli bazı düzenlemeler ve çalışma belgelerini hazırlamak gerekiyor. Yasaların zorunlu olarak iş sahiplerine ön gördükleri patlamadan korunma dökümanı da bunlardan biridir. Hem çalışanların güvenliğini, hem çevre halkının güvenliğini hem de işverenlerin güvenliğini teminat altına almanın kolaylıklarını içerek bu belge sayesinde çalışmaların çok daha yüksek verimde olması sağlanabilir.

Detaylı bilgi için https://www.szutest.com.tr/patlamadan-korunma-dokumani-atex/ adresinden bilgi alabilirsiniz.