Mecliste grubu bulunan bütün siyasi partiler, uzun zamandır, halktan gelen yoğun talep nedeniyle 1982 darbe Anayasası'nın değişmesini istiyor. Bütün partilerin seçim bidirgelerinde bu anayasanın değiştirileceği vaadediliyor. Mevcut anayasa en fazla vesayet, yürütmedeki çift başlılık, kuvvetler ayrılığını gerektiği şekilde koruyamama gibi konularda eleştiriliyor. Ayrıca bu anayasa değişiklik teklifi ile en çok sorgulanan iktidar şekli olan koalisyon hükümeti tarihe karışıyor. İşte yeni anayasa sürecinde en çok merak edilen konuları sizler için derledik. 

ANAYASA NEDEN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR?

Mecliste grubu bulunan bütün siyasi partiler, uzun zamandır, halktan gelen yoğun talep nedeniyle 1982 darbe Anayasası'nın değişmesini istiyor. Bütün partilerin seçim bidirgelerinde bu anayasanın değiştirileceği vaadediliyor. Mevcut anayasa en fazla vesayet, yürütmedeki çift başlılık, kuvvetler ayrılığını gerektiği şekilde koruyamama gibi konularda eleştiriliyor. Ayrıca bu anayasa değişiklik teklifi ile en çok sorgulanan iktidar şekli olan koalisyon hükümeti tarihe karışıyor.

BU TEKLİF İLE REJİM Mİ DEĞİŞECEK?

Teklif rejimi değiştirmiyor. Yalnızca Hükümet modelini değiştiriyor.

HÜKÜMET MODELİ NEDEN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR?

En önemli nedenlerden biri yürütmenin yasama üzerindeki baskısını ortadan kaldırmak.Yeni sistemde yürütme tamamen Meclisin dışında olacağı için demokrasinin gereği olan kuvvetler ayrılğı pekiştirilecek. Millet yasamayı da yürütmeyi de doğrudan kendisi belirleyecek. Bunun, ülkede bütünlüğün sağlanmasında mevcut sistemden daha etkili olacağı öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE BÜTÜN YETKİLER TEK ELDE Mİ TOPLANACAK, DİKTATÖRLÜK MÜ GELECEK?

Bütün yetkiler tek elde toplanacak.Diktatörlük gelmeyecek.Aksine Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ortadan kaldırılacak, daha kolay denetlenebilecek ve Meclis gerekli gördüğünde Cumhurbaşkanı ile ilgili şoruşturma başlatabilecek.En önemlisi de Cumhurbaşkanına yargı yolu açılabilecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı vatana ihanet suçu haricinde yargılanamıyor. Yeni sistemde her konuda Cumhurbaşkanı hesap verme durumunda olacak.

CUMHURBAŞKANI İSTEDİĞİ ZAMAN MECLİS'İ FESH EDEBİLECEK Mİ?

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının Meclisi istediği zaman feshetmek gibi keyfi uygulaması söz konusu olamayacak. Kaldı ki Cumhurbaşkanının, Meclisi feshi, yeni seçimlerin yenilenmesine kararı vermesi, kendi görevinin de sona ermesi anlamına geliyor.

YENİ SİSTEMDE CUMHURBAŞKANI SEÇİLEN KİŞİ İSTEDİĞİ KADAR ADAY OLABİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçimlerle beş yılda bir ve ayn gün yapılacak. Cmuhurbaşkanı en fazla iki kez bu görevi yapabilecek.

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI BAĞIMSIZLIĞI YENİ SİSTEMDE NASIL İŞLEYECEK?

Teklifin önce çıkan en önemli sonuçlarından birisi yasama,yürütme ve yargı organlarının birbirinden ayrılığını ve bağımsızlığını daha somut, görünür ve güçlü kılmak.