Isparta’nın sosyo ekonomik yapısını incelediğimizde ortaya hep birleşme ruhunun olmadığı yönündeki tesbitler çıkıyor..

Daha önce yaptığım birçok röportaj ve çalışmada görüştüğüm kanaat önderleri hep bu yönde tesbitlerini ortaya koydular. Yıllar öncesinde yapılması gerekenler bugün ciddi anlamda gündeme getiriliyorsa demekki henüz tren kaçmış sayılmaz...

Düşünün ki, bundan 30-40 yıl önce Ekonomisi tavan yapan Isparta’da büyük paralar kazanan dönemin halı tüccarları tasarruflarını yatırıma dönüştürmüş olsalardı, bugün Isparta ekonomisi çok daha farklı yerlerde olurdu.

El emeği ile dokunan ve dünya piyasasını doyuran Isparta halıcılığı zamanla makina halısına yenik düşerek artık değerini yitirmiştir. Bu sektörün G.Antep, Kayseri ve diğer illere gitmesindeki kusuru, dönemin halı tüccarlarının teknolojiyi yakından takip etmemesine, birleşme ruhunu yakalamamasına bağlıyorum. Kolay yönden para kazanma (banka faizleri), gayrimenkule harcanan paralar Ispartanın sanayileşmemesinin en önemli faktörleridir.....
 

Geçmişi yargılamanın bugüne bir katkısı olmayacağını biliyorum, ama durum tesbiti ile bugün aynı hataları yapmamak adına bir hatırlatma olarak yazdığım bu konuyu sürekli gündemde tutmanın zaman içerisinde büyük getirisi olacağını düşünüyorum.
 Isparta’da birleşme ve tasarrufları yatırıma dönüştürme adına ciddi bir yatırım yapan IYAŞ, iyi bir örnektir. Yüzlerce insanımıza isdihdam sağladığı gibi, yatırımcısına para da kazandırmıştır.  Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, birçok sektörde birleşmek mümkündür.
 

Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığım, medya sektöründeki birlişme girişimi ciddi boyutlara ulaşmış, bir ivme kazanmıştır. Önümüzdeki günlerde netlik kazanacak olan bu girişimin ayrıntılarını yine bu stünlardan Isparta kamuoyu ile paylaşacağım.  Ama birleşmenin getireceği maddi ve manevi güç Isparta ekonomisine bir ivme kazandıracağı gibi birçok birleşmeninde öncüsü olacaktır. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” anlayışını hayata geçirme adına yürüttüğümüz bu çalışma şimdiden birçok kesim tarafından takdirle karşılanmakta ve heyecanla beklenmektedir. Umarım iki yıldır büyük bir heyecanla sürdürdüğüm bu çalışmada hedefe ulaşır ve örnek teşkil ederiz.
 

Birleşme ruhu başlığı ile kaleme aldığım bu düşüncelerimi, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı’nın “Akdenizde ipek yolu” adındaki bir dergiye yaptığı açıklamadan bazı parağraflarla noktalamak istiyorum...

“Biz hala devlet gelsin fabrika kursun derdindeyiz. Artık Isparta diyecek ki; devlet bu işi yapmıyor, biz yapacağız. Herkes branşına göre bir araya gelecek, sermayesini birleştirecektir.

O zaman ekonomimiz genişler, işsizlik azalır. Böylelikle Isparta kalkınır.Bazı şeyler para ile olur, kiminin ise zekası kuvvetlidir. kiminin ise mesleği vardır....

Örneğin  bu makinayı ben kullanamıyorum dur ama param vardır, sen kullanıyorsun ama paran yok o zaman ne yapacağız ben parayı vereceğim sen makinayı kullanacaksın. Tabi bu arada kurum ve kuruluşlar bu insanların önünü açması gerekiyor. Yani yetkililerin alt yapı sağlaması gerekiyor.

Çünkü alt yapıları sağlayan il neresi ise yatırımcı oraya  kayar. İnsanların önü açılmalı. Ertelemek ya da beklemekle bazı şeyler ilerlemiyor. Şartlar ağırlaşıyor. Bizde ilgi yok, bir yerde toplantı olsa katılım yeterli sasıya ulaşmıyor.

Artık birlik olma vakti geldi”...

Saygılar.