BRAVO MERVE HANIMA, ÇEŞMEYE SAHİP ÇIKTI…

HAYDİ ISPARTA, SEN DE TARİH VE KÜLTÜRÜNE

                                  SAHİP ÇIK !!!

 

                                             Zeki TARHAN- ANKARA

 

                          Bugün Isparta, bu çeşmeyle tarih ve kültür bilinci testinden geçiyor…YILANKIRAN ÇEŞMESİ ile ilgili yazdığımız yazının daha birinci bölümüne onlarca yorum eklendi. Isparta’nın sanıldığı kadar sahipsiz olmadığı anlaşılıyor…İlk kurumsal tepki, Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve KUYU’dan geldi.

                         Merve hanım, bizi kutluyor ama, asıl bizler Merve hanımı kutluyoruz…YILANKIRAN ÇEŞMESİ ile ilgili Rölöve-Restitüsyon ve Restorasyon Projelerinin hazırlanması, Anıtlar Kuruluna onaylatılması ve sonrasında restorasyon çalışmalarının yapılarak, bu Çeşmenin kazanılmasına yönelik Bakanlık hibelerinin de kullanılması için, Merve hanım kolları sıvadı…

                       “BU ŞEHİR BİZİM, TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

                      …Evet, slogan çok güzel ve de çarpıcı. Isparta Mimarlar Odası, Çeşmenin rölöve-restitüsyon ve restorasyon projelerinden herhangi bir ücret de almayacak.

                     Merve  KUYU’nun Zeki TARHANA’a gönderdiği e-mail’i, virgülüne dokunmadan siz değerli okuyucularımızla paylaşıyorum:

 

                                                                       ***

                          “… Tarihi tescilli eserler(bina,çeşme,köprü,...) bir kente kimlik değeri veren en önemli değerleridir. Üzüntüyle belirtmek isterim ki kentlerimizde kimlik değeri katan kent hafızasını oluşturan bu eserlere yeterince ve gereğince değer verilmemekte. Yeel yönetimlerin elindeki imkanlar düşünülünce çok basit ve kolay sonuçlandırılabilecek olan bu konular maalesef duyarsız bakış açısı yüzünden çok zor bir olaymış gibi uzayıp gitmekte ve telafisi olmayan,geri dönülemez kayıplar yaşanmakta......Yılankıran çeşmesi; genel anlamdaki bu duyarsız,bilinçsiz yaklaşım tarzına ilişkin bu tespitim noktasında Isparta merkezindeki birçok örnekten sadece birtanesi.

                          Mevcut anıtsaldeğeri olan kent kimliğinin yapıtaşlarını ön plana çıkarmak yerine, yerel yönetimler bu konuya ilgisiz kalıyor ancak ne hikmetse hiçbir teknik ve bilimsel veri olmadan gereksizce tarihi sit alanlarını karmakarışık hale getiren tarihi dokuyu altüst eden moda deyimle imaj objeleri oluşturulmaya çalışılması da benim anlam veremediğim çalışmalar...(gül heykeli çalışması gibi. bu konuda kamuoyu oluşumunda tetikleyici olmaktan dolayı da menunum,gül heykeli başka bir yere kaldırılmak üzere bu yüzden seviniyorum)

Yılankıran çeşmesiyle ilgili. il kültür müdürlüğü yerel yönetimlerin duyarsızlığını bize de iletti. 

                      Mimarlar Odası olarak daha önce başlattığımız, il kültür turizm müdürlüğü/mimarlar odası olarak tescilli evlerin rölöve-restitüsyon-restorasyon projelerinin hazırlanması anıtlar kurulundan onaylatılması ve akabinde restorasyon çalışmalarının yapılarak bu binaların kazanılmasına yönelik bakanlık hibelerinin de kullanılması adına ortak çalışmalarımız “BU ŞEHİR BİZİM, TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM” sloganıyla devam etmekte…YILANKIRAN ÇEŞMESİ’ni de bu kapsamda, bu çalışmanın içine dahil ettik. 

                       Çalışmaları yürüten mimarlar odasının komisyon üyeleri, kültür turizm müdürlüğü, müze müdürlüğü çalışmalara başlamıştır. Yılankıran çeşmesinin  rölöve,restitüsyon ve restorayon projeleri MİMARLAR ODASI tarafından herhangi bir bedel almaksızın 'tarihimize sahip çıkma' bilinci dahilinde üstlenmiş olduğumuz misyon dahilinde tarafımızdan hazırlanıp, gerekli raporlarlarla beraber en geç 2 aylık bir çalışma süresi öngörümüz dahilinde Anıtlar Kuruluna sunulacaktır. İlerleyen süreçte onaylanan projelere istinaden, restorasyonun uygulanması işleminin görevi de yerel yöneticilerimize düşecektir.

Konuyla ilgili kamuoyunun dikkatini çeken ve sürecin takibinin yapılmasını sağlayan duyarlılığınıza teşekkür ederim.

saygılarımla,

 

Z. MERVE KUYU

Yüksek Mimar

ISPARTA