BUYRUN TOPLU YEMEĞE

İnsanların çiğ yiyeceklerle beslendikleri zamanlarda yemek yeme eylemi çoğu zaman bireysel ve bulunan mekanlarda gerçekleştiriliyordu.

Sonraları Aile yaşantısının gelişmesi, aile bağlarının ortaya çıkması sonucu, belirli bir gelişim göstermiş ve ateşin de bulunmasıyla pişirerek yeme alışkanlığı ve  toplu halde yemek yeme alışkanlıkları ortaya çıkmıştır.

Bu sosyal gelişim sonucunda, yemek yeme eylemini toplu bir eylem haline getirmiş ve aile bireyleri bu etkinliği belirli saatlerde toplu halde gerçekleştirme alışkanlığını elde etmişlerdir.

Geçmişten gelen alışkanlıklar arasında da, imkanların kısıtlı olması ve dar alanlarda yemek yeme alışkanlıklarından Sünnet, nişan ve toplu davetlerde aynı tabaklardan yemek yeme kültürü de değişmeye başladı.  Başka illere baktığınızda bu kültür çoktan terk edilmiş.

Ancak ne var ki, Isparta henüz bundan uzaklaşamadı. Malum yaz aylarının başlaması ile birlikte, düğünlerde ardı arkasına devam etmekte ve toplu yemekler verilmekte. Geçtiğimiz yıllarda Isparta Valiliği bu konuda bir karar almıştı.Ancak kültürleri değiştirmek öyle hemencecik oluverecek bir şey değil.

Düğünler ve toplu davetlerde uygulanacak tek tabaktan yemek yeme alışkanlığından vaz geçilmesi, toplum sağlığının korunması açısından  yarar sağlayacağı aşikardır.

Toplum sağlığı ile sosyal ortamlardaki hijyen açısından,  'Kimin, hangi hastalığı ne ölçüde taşıdığı bilinmediğinden, toplu yemeğe katılan sağlıklı kişiler, ciddi risklere maruz kalabilmektedir.

 Her kişi için tek kullanımlık veya yıkanarak tekrar kullanılabilecek tabaklarla, tek kişilik tepsilerle, her birine ayrı ayrı kaşık ve çatal verilerek yenilecek yemek uygulamasına bir şekilde geçilmelidir.

 Türk Milleti olarak en önemli temel değerlerimizden biri de örf ve adetlerimiz ile geleneklerimize bağlılıktır. Ancak bu örf ve adetlerin, geleneklerin batıla, hurafeye dayanmaması ve sağlık kurallarına aykırı olmaması da büyük önem taşımaktadır.

Bu uygulamanın grip, enfeksiyon gibi bulaşıcı ve diğer hastalıklar bakımından toplum sağlığının korunmasına yararlı olacağını bilinmektedir.

Evimizde bırakın aynı çatal, kaşığı kullanmayı, aynı bardakta su içmezken aynı tabağa kaşık sallamak ne kadar hijyen, sizlere bırakıyorum.

Elbirliği ile bu kültürü değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın