Burdur'un Yeşilova ilçesinde beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla ''Türkiye'nin Maldivleri'' olarak ünlenen Salda Gölü yakınında,  çevre düzenlemesi çalışmasını yürüten yüklenici firmanın, göl kenarına yaklaşık 800 metre uzaktaki bir noktadan meslek makinesiyle alınan ve kamyonla taşınan malzemeyle tasviye çalışması yapması üzerine, alanın eski haline getirilmesi için Çevre Bakanlığının talimatıyla başlatılan egzersiz tamamlandı.

Bilim insanlarının nezaretinde meslek makinesi sokulmayan alanda, çok sayıda işçiyle hassas bir alıştırma yürütüldü. İşçilerin el arabasıyla eski yerine taşıdığı araç gereç, kürek ve tırmıklarla Beyaz Adalar bölgesindeki orijinal yerine yayıldı. Çalışmaların her aşamasını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da yakından peşine düşüp takip ettiği öğrenildi. Bakanlık yetkililerinin kontrolünde özenle yürütülen çalışmaların sonunda, bölge, eski görünümüne kavuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, çevre projelerinde görüşlerini elde etmek üzere üniversitelerin öğretim üyesi bilim insanlarının da katılımıyla oluşturduğu Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri de çalışmaların tamamlanmasının peşinde bölgeyi denetleme etti.

Salda ve çevresinde tahlil yapan komite üyeleri, gölün diğer bir alanına taşınan malzemenin eski yerine baştan getirilmesini sağlayan jeoekolojik restorasyonu başarılı buldu. Bilim insanları, yerine konulan malzemeden ve gölün kıyısındaki öbür noktalardan numuneler aldı. Böylece tekrar eski yerine konulan malzemeye dışarıdan herhangi bir yabancı maddenin karıştırılıp karıştırılmadığının tespitinin amaçlandığı belirtildi.

Maden Muayene ve Arama Genel Müdürlüğü laboratuvarında incelenecek numuneler ile bölgenin mineral yapısının da tescil altına alınacağı bildirildi.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur