Camiler; Allah’ın evi, müminlerin manevi dolum istasyonları ve bir araya geldikleri merkezlerdir. Camilerin birçok toplumsal işlevi vardır. Camiler, bir mahalde yaşayan insanların ibadet için bir araya geldikleri ve sosyalleştikleri, birlik ve bütünlük oluşturdukları, Müslümanların en önemli toplumsal ve manevi birlik-bütünlük fotoğrafı verdikleri mekânlardır. 

Müslümanların birlik-bütünlüğünü ve sosyalleşmesini sağlayan camilerimizle ilgili olarak iki konuya dikkat çekmek istiyorum. Birinci mesele camilerimizde daha önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in dile getirdiği ancak çok üstünde durulmayan bir mevzudur. Camilerimizde bulunan seccade desenli halılar. Bu tür halılar görsel yönden güzel gözükmektedir. Ancak madalyonun öteki yüzünde bu güzellikte fark edilmeyen gizli bir olumsuzluk söz konusudur. Safa duran cemaat ne yazık ki safları sık tutması gerekirken seccadenin ortasında namaza durup, yanında duran diğer cemaatle arasında mesafe bırakmaktadır. Bu durum ne yazık ki cemaatin omuz omuza verip, kardeşliği hissetmesi beklenen safta araya mesafe konulmasına neden olmakta. Toplumsal kaynaşmanın, bütünleşmenin tesis edildiği, farklılıkların unutulup birlik havasının teneffüs edildiği tutkal vazifesi gören bir kutsal mekânın, namazın ruhuna aykırı bir eyleme neden olan ve kardeşin kardeşten uzak kalmasına neden olan bu tür halılardan kurtarılması gerekir. Halılar, klasik halı ya da seccade modeli olmayan desenli halılarla değiştirilerek camilerin ruhuna uygun hale gelmelidir. İnsanlar sadece sokakta bireysel değil bu halıya sahip camilerde de bireysel. Toplumumuzu en azından camilerde bir araya, yan yana, omuz omuza getirelim.

Diğer mesele ise camilerinin temizliğindeki eksiklikler. Camilerimizin hepsini töhmet altında bırakmak istemem ancak bazı camilerimizin abdesthane hijyeni ve temizliği gerçekten 10 üstünden 10 alırken bazı camilerin özellikle abdesthaneleri ne yazık ki kullanılacak durumda değil. Hijyen ve temizlik ve havalandırma konusunda çok kötü haldeler. Temizliğin imandan olduğu hutbelerde camilerin duvarlarında yankılanırken, cemaat bu konuda hassasiyete davet edilirken, bazı camilerimizin abdesthanelerinde abdest almak için birkaç kez düşünmek gerekmektedir. Hastalıklara neden olma ihtimaliyle büyük risk oluşturan abdesthane kirliliğinin acilen çözülmesi gerekmektedir. Acaba mali bir sıkıntı mı var yoksa ilgisizlik mi var bilinmez ancak durumu bir de kul hakkı itibariyle değerlendirmek gerekir. Camilerde, cami inşaatları için cemaatten para toplanmaktadır. Bu paraların bari bir kısmı camilerin asli ihtiyacı olan temizlik ihtiyacı için ayrılmalı.

Başta Sayın Müftümüzden ve daha sonra değerli hocalarımızdan bu konuya eğilmelerini istirham ediyorum. Camilerimiz dinimizin vitrini hükmündedirler. Camiler; birleştirir, ayırmaz. Ancak halılarımız aramıza ne yazık ki mesafe koyduruyor. Camilerin; çocuklara, gençlere, yetişkinlere cazip hale getirilmesi için çaba gösterilirken, buraları aynı ölçüde temiz tutmak gerekir ki bütünlük ve cazibe olsun. Camiye giden bir insan buralara hayran kalarak dönmelidir. Camiler ihtişam ve güzellikte Müslümana layık şekilde inşa edilmeli ancak dekorasyon ve temizlik konusunda da Müslümana yakışır halde olmalıdır.

Herkese sağlıklı ve bereketli günler dinlerim.