Lavanta ve yağ gülü ile kaderi değişen Dazkırı’ya bağlı İdris Köyünde, köye geri dönüşler başladı.

Denizli Türk Telekom’dan emekli olup köyüne geri Sami Şahin İdris Köy halkının büyük teveccühüyle muhtarlık görevini yürütüyor.

İdris Köyü; 1800’lü yılların sonunda Bulgaristan’ın deli ormanlar bölgesinden Anadolu’ya göç eden muhacir köylerden birisi.

Eski ismi “Apa Yaylası” olan İdris Köyünde şimdi yüzler gülüyor. İki dönemdir muhtarlık yapan Sami Şahin, köyüne birçok değerli hizmeti kazandırmış. Devletine, milletine, bayrağına, vatanına bağlı çalışkan İdris Köyü halkıda köyüne yapılan bu yatırımları en iyi şekilde değerlendirmekte.

LAVANTA ve GÜL DİYARI

Eskiden genelde kuru tarım olarak hububat ekimi yapılan köyde şuan 2 bin dekar lavanta ve 200 dekarda organik yağ gülü ekimi var. Ve giderek yaygınlaşıyor, ekim sahaları çoğalıyor. Ayrıca ceviz ve badem bahçeleri var. 200 dönüm ceviz ve 80 dönüm badem bahçesi var.  

Muhtar ve halk köye geri dönüş yapanlara her konuda yardımcı oluyorlar. Son 6 yıl içerisinde 20 hane köye geri dönüş yaptı.

İdris Köyünde hedef; lavanta ve yağ gülünü mamule dönüştüren tesis kurmak. Muhtar Sami Şahin tesis kurma konusunda kararlı, köy halkı sonuna kadar destek veriyor.

KÖYE DÖNÜŞ HIZLANDI

Bu şekilde köye geri dönüşlerin daha fazla olacağına inandığını belirten İdris Köyü Muhtarı Sami Şahin; “Halkımız Denizli’de, İzmir’de Isparta’da ve Afyon’da emekli olduktan sonra köye geri dönüyor. Baba ocağına, ana yurduna geri dönüyor. Lavanta ve yağ gülü bahçesi dikerek hem para kazanıyor hem de çalışırken yapamadığı hayalini hobi olarak gerçekleştiriyor. Kısacası lavanta ve gül köyümüzün kaderini değiştirdi” dedi.

2 MİLYON LİRA GELİR

2015 ve 2017 yıllarında Dazkırı İlçe Tarım Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa lavanta yetiştiriciliği kursu açılarak yaklaşık 50 kişi eğitilmiş.

Bu kurslar meyvesini vermiş. Ve 2018 döneminde yağ gülü lavantadan 2 milyon liraya yakın gelir elde edilmiş. 

HİZMETLER ARTARAK DEVAM ETMİŞ

Son 7 yılda birçok hizmeti başarıyla köyüne kazandıran Muhtar Sami Şahin, köy halkıyla gurur duyduğunu ifade ederek; “Muhtarlık, toplantı salonu, misafirhane ve sağlık evinden oluşan köy konağı yaptık. Daha önce yoktu. Şimdi vatandaşımız geliyor lokalinde oturuyor, çayını içiyor, sohbetini yapıyor. Haftanın belirli günlerinde doktor gelerek sağlık evinde muayenesini yapıyor. İlacı bitene ilacı yazılıyor, raporu yazılıyor.

Köy mezarlığının içinde bulunan çalılık alanları ve kurumuş ağaçları ihale usulüyle satarak elde ettiğimiz parayla çok amaçlı kapalı alan yaptık. Vatandaşımız burada toplantısını, nişanını, düğününü yapıyor. Bir taşla iki kuş misali;  hem mezarlığımız temizlenerek yeniden ağaçlandırılmış oldu, hem de köyümüze çok amaçlı kapalı bir alan kazandırmış olduk.” Dedi.

Hizmetlerini tevazuuyla anlatan Muhtar Sami Şahin köyüne sıfırdan kanalizasyon da yaptırmış. 14 kilometrelik ana şebekeden oluşan kanalizasyona tüm hane bağlantıları yapılmış. Şimdi sokaklar, caddeler, meydanlar tertemiz. Ve her yere kilit taşı döşenmiş.

Köy merkezindeki elektrik trafosu yenilenmiş. Ve 40 yıllık ahşap elektrik direkleri beton direğe çevrilerek bütün şebeke telleri yenisiyle değiştirilmiş.      

Köye geri dönüşlerin artmasıyla yetersiz kalan içme suyu konusu da halledilmiş. Yeni bir sondaj kuyu açılarak sorun çözülmüş. Ayrıca mevcut 150 tonluk içme suyu deposunda iyileştirmeler yapılarak daha sağlık içime suyu sağlanmış. Deponun içerisi fayanslanarak demir aksamı paslanmaz galvanizle yenilenmiş. İdris ve Yayla Köyü arsındaki 5 kilometrelik yola ikinci kat asfalt kaplama yapılmış.

YERLİ TURİST AKINI VAR 

Köydeki tarihi caminin taban ve tavanı yenilenerek dış cephesi yeniden boyanmış. Şuan hem tarihi camiye, hem de lavanta ve gül bahçelerine ziyaret gelen yerli turistler var. Damat-gelinlik çekimleri için lavanta ve gül bahçelerine gelen yeni çiftler çoğalmaya başlamış.

DAZKIRI’NIN SAYFİYESİ; ÇATAL ÇEŞME

Ayrıca Çatal Çeşme Piknik alanına bay-bayan lavabo yapılarak alana piknik masaları konulmuş.  Ve piknik alanına giden yolun sanat yapıları yenilenerek kilit taşı döşemesi yapılmış. Adeta Dazkırı’nın sayfiyesi konumunda olan çatal çeşmeye hafta sonu çok sayıda ziyaretçi gelmektedir.

İdris Köyünün güzelliklerini tüm insanlıkla paylaşmak istediklerini belirten Muhtar Sami Şahin; son dönemde sümbül çiçeği ve ters lale ekiminin çoğaldığını söylüyor. Çiçekler Denizli’den gelen çiçekçilere pazarlanıyor.

Muhtar Sami Şahin son olarak teşekkürlerini sunuyor; “Bütün bu değerli hizmetlerin İdris Köyüne kazandırılmasında büyük emekleri olan Afyonkarahisar Valiliğine, Dazkırı Kaymakamlığına, milletvekillerimize, bürokratlarımıza, tüm kamu çalışanlarına ve Dazkırı İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan Demir’e halkım adına sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.