Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kani Işık "Bir türün yok olması domino etkisi göstererek, zincirleme pek çok başka türün yok almasına yol açmaktadır" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından, ‘Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri’ konulu konferans düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kani Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Aksoy, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. İhsan Bulut, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci de hazır bulundu.

"Küresel ısınma yeterince kavranamıyor"

Konferansta, küresel ısınmanın ortaya çıkış sebepleri ve biyolojik çeşitliliğe etkilerini anlatan Prof. Dr. Kani Işık, günümüzde küresel ısınmanın öneminin yeterince kavranamadığını belirtti. Küresel ısınmanın son 100 yıldan beri gittikçe yükseldiğini ifade eden Prof. Kani Işık, "Özellikle fosil yakıtların kullanılması, atmosfere yüksek miktarda sera gazları bırakılmasına neden oluyor. Atmosferdeki sera gazlarının etkisiyle önce küresel düzeyde sıcaklıklar artıyor, buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, deniz suyu ısınıyor, deniz ve okyanus akıntıları zayıflıyor, suların asitlik derecesi artıyor. Bu süreçler hep birlikte, yerel ve küresel ölçeklerde iklim değişikliğine yol açıyor. Bu değişim nedeniyle, pek çok canlı türünün daha önce alışageldiği ve neslini sürdürdüğü yaşama ortamları bozuluyor, yok oluyor" ifadelerini kullandı.

"Zincirleme pek çok başka türün yok almasına yol açmaktadır"

Küresel ısınmanın biyoçeşitliliğe olumsuz yönde çok büyük etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Kani Işık, "Yaşama ortamı yok olunca orada yaşayan ve besin zincirinde yer alan canlılar da yok oluyor. Eğer, bir ekosistemde yaşayan canlıların kendi aralarında ve ayrıca canlılar ile cansızlar arasında, durmadan süregelen çeşitli doğal etkileşimler yoksa, oradaki canlıların nesli, bir kaç kuşak içinde yok olmaya mahkumdur. Bu da demektir ki; bir türün yok olması domino etkisi göstererek, zincirleme pek çok başka türün yok almasına yol açmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Kani Işık, biyolojik çeşitliliğin yerkürede yaşayan canlılar için yaşamsal önemde hizmetler yaptığını ifade ederek, "Soluduğumuz oksijenin üretilmesinden meyve çiçeklerinin tozlaşmasına, değişik hastalıkların önlenmesinden toprağın verimli hale gelmesine kadar, çevremizdeki süreçlerin ve olayların çoğu, bu ekolojik hizmetler sayesinde devam etmektedir. Kısacası, biyolojik çeşitlilik bozulursa ekolojik hizmetler yerine getirilemeyecek, beslenme zinciri ve canlılar arası dengeli ilişkiler bozulacaktır. Bu süreçte, insan türü de dahil, tüm canlı türleri zarar görecek, hatta bazılarının nesli zamanla tükenecektir" diye konuştu.

Sera gazı üreten fosil yakıtların kullanımının zamanla azaltılıp en aza indirilmesi, güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi çevre dostu enerjinin yaygınlaştırılması üzerine hazırlanan uluslararası düzeyde raporlardan, sözleşme ve anlaşmalardan da kısaca bahseden Prof. Dr. Kani Işık, "Son 200 yıllık zaman dilimi içinde nesli tükenen türlerin sayısının, insan türü ortaya çıkmadan önceki son 200 milyon yıllık zaman diliminden kat kat fazla olduğu tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Katılımcıların ilgiyle takip ettiği konferans Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Aksoy’un Prof. Dr. Kani Işık’a plaket ve çiçek takdim etmesinin ardından sona erdi.