Isparta’nın göz bebeği Davraz Dağı, hem yaz hem de kışın ki güzelliği ile insanı cezbeden bir özelliğe ve 2637 yükseklikle kayak için hatırı sayılır bir rakıma sahiptir. 1995’te başlayan Isparta-Davraz Kış Sporları Merkezi çalışmaları 18. yılına girdi. 18 yılda gelinen tesisleşme şuan için yeterli mi tartışılır. 2-3 otelle hem yerli hem de yabancı turist için kış turizmi ne kadar turizm olur ortada.

Kısa bir süre önce İsviçre sınırında Alplerin eteğinde kurulmuş yüz ölçümü itibariyle Isparta’nın yarısı kadar bile etmeyen bir kasabadaydım. Bu kasaba kış turizmi açısından oldukça ileri olduğunu bildiğimden buraya gitmeden önce Davraz’a çıkarak imkân ve pistleri görüp gittiğim kasabayla kıyaslama yapmak için izlenimlerde bulundum. İki kayak merkezi arasındaki izlenimlerimi ilgililere bir fikir vermesi açısından paylaşmak istiyorum.

Kasabaya vardığımda akşamdı. Kaldığım otel, otelin hizmeti olarak otelin aracıyla akşam karanlıkta kasaba turu düzenledi. İlk dikkatimi çeken şey birçok otelin olmasıydı. Bilhassa da kasaba butik otelden geçilmiyor. Kayak kiralanabilecek işyerleri de bir o kadar çok ve sistemli çalışmakta. Bizi yaklaşık 3000 metre uzunluğunda bir pistin önünden geçirirlerken gözlerime inanamadığım bir manzarayla karşılaştım. Pist tamamen ışıklandırılmış ve insanlar gecenin o vaktinde kayak yapmaktaydılar.

Gündüz gözüyle pist bir başka güzeldi. Pistin etrafındaki güvenlik çitleri gayet iyiydi ve sınırları tam olarak belliydi. En önemlisi de pistin genişliği neredeyse Davraz’ın pistinin 3-4 katıydı. Yaklaşık 17 kişilik mobil kar araçlarla geceleri insanlar pistlerde tur atmakta. Her yönüyle tam bir kış sporları merkezi haline gelmiş olan bu kasabanın mali gelirinden dolayı şehir içi ulaşımları ise halka ve turistlere bedava.

Diğer yandan Davraz’daki alt pistte bulunan elle tutulup ve kayılarak yukarı çeken telesiyej mekanizmasının gerine düz, yürüyen bir bant konulmuş ve yukarıya çıkış rahat hale getirilmiştir. Bandın üstüne kayaklar yapışmakta, kayaklar kaymamakta ve çıkış kolaylaşmaktadır. Tutma gibi bir eziyet yok. Çok beğendim. Davraz’daki sistem kesinlikle bu sistem gibi olmalı ve kayak keyifli hale getirilmelidir. Kayak merkezindeki bilet sistemi de kartlı ve kart hangi cepte olursa olsun sistem tarafından otomatik okunmakta ve beklemeden ya da elle kart basılmadan kapılar açılmaktadır.

Alplerin eteğinde orta büyüklükte bir kasabada kurulmuş olan bu kayak merkezi konaklama imkânlarının çokluğu, yerleşkesi ve piste yapılan mekanik yatırımlardan olsa gerek dünya kayak şampiyonalarının yapıldığı bir yer haline gelmiş.

İki kayak merkezi kıyaslaması dışında bize özgü bazı problemler de var. Mesela Davraz’daki araç park alanı. Araç park alanı Davraz’a yakışmıyor. Çamur içinde araçlardan inilmekte ve binilmekte. Oralara kış şartlarına uygun bir park alanı yapılması çok mu zor ya da gereksiz mi görülüyor bilemiyorum. İnsanlara eziyet veren bu kötü görüntünün havaların ısınmasıyla birlikte bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Diğer bize özgü bir mesele de yol kenarlarında ki piknikler. İnsanların piknik yapması haklarıdır. Hele kar üstünde daha bir güzel olmakta. Ancak yol kenarlarında piknik yapmak hem piknik yapan insanlar hem de seyir halindeki insanlar için tehlikeli. Canımızı tehlikeye atmayalım ve az daha içerilerde piknik yapalım derim. Yetkililer bir çözüm bulmalı.

Bu bağlamda Davraz’ın imar ve idaresinde yetkisi olan herkesin insan hayatını kolaylaştıran ve bu merkezi daha cazip hale getiren projelere imza atması temennisinde bulunmak istiyorum. Davraz’ın tanıtımı için öncelikle Davraz’ın ilde yaşayan insanlara kapısının açılması gerekir. Burada yetkililere bir önerim olacak. Okullarda Davraz’a gidip yararlanamayan bir yığın öğrenci var. Bu öğrencilerin gruplar halinde en azından hafta içlerinde Davraz’a çıkartılarak ücretsiz yararlanmaları sağlanmalı. Bu tarz bir projenin Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Üniversite ve Belediye tarafından hayata geçirilmesi gerekir. Böyle bir proje iyi bir reklam da olur.

Netice itibariyle Davraz Kış Sporları Merkezi’nde tesisleşme ve imkânların daha çok geliştirilmesi gerekir. Davraz boyutuyla daha çok alınacak yol var. Basit sistemlere para harcamak yerine bir kere harcayıp adam akıllı, kullanımı kolay ve tertipli sistem ve yatırımlar yapılsa daha isabetli olur.

Kolaylaştırın Zorlaştırmayın, Müjdeleyin Nefret Ettirmeyin. H.Ş.

Herkese mutlu ve bereketli günler diliyorum.