DİNİME SÖVEN MÜSLÜMAN OLSA!

Commerzbank' Almanya’nın 2 numaralı bankası. Almanya’nın da Dünyanın 3. büyük ekonomisi olduğu göz önünde tutulursa Commerzbank'ın ekonomi ile ilgili yapacağı açıklamalar ehemmiyet arzediyor. Hele hele Türkiye ile ilgili ortaya koyduğu analizlerde dikkat kesilmek lazım.

Commerzbank  döviz stratejisti Ulrich  Leuchtmann’a ait 2009 tarihli  analizde, Türk hükümetinin IMF anlaşmasını imkânsız kılabilecek genişletici mali politikasını sürdürmesi halinde TL'nin keskin bir devalüasyon riski ile karşı karşıya kalacağını vurguluyor, hükümetin, cari işlemler ve bütçede çifte açık yaratarak “ateşle oynadığı”nı söylüyordu. Hatta Leuchtmann, “Bu yılın bütçesi, basıldığı kâğıttan daha az değerli” yorumunu yapmıştı.

Ancak Türkiye ekonomisi krizden Leuchtmann'ın öngörülerinin aksine ağır bir darbe alarak değil ayakları üzerine basarak çıktı. Hatta kredi derecelendirme kuruluşları pek çok Avrupa ülkesinin notlarını kırarken ya da bu yönde uyarı yaparken Standard & Poor ’s (S&P) geçenlerde  Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu, istikrarlı şekilde azalan borç yükünü ve hükümetin ekonomiye dair politikalarda esnekliğini gerekçe göstererek bir kademe artırdı. Türkiye'nin notu ‘BB-’den ‘BB’ye yükseldi.

Gelelim trajikomik olan noktaya.

Yine geçen hafta açıklanan Commerzbank'ın 2009 verileri hiç de olumlu bir tablo çizmedi. Bu verilere göre banka geçen yıl 4.5 milyar euro zarar etti. Almanya'nın ikinci büyük bankası olan Commerzbank'ın 2008 yılı zararı da 6.5 milyar euroydu. Commerzbank CEO'su Martin Blessing, 2009 yılındaki zararın, “ekonomide ve finansal piyasalarda süren krizi” yansıttığını ve krizin henüz sona ermediğini söyledi.

 “Henüz olmak istediğimiz yerde değiliz ancak riskleri azalttık ve sermaye tabanımızda sürdürülebilir düzeltmeler yaptık” diyen Blessing, bu yıl müşteri odaklı işlerinde düzelme göreceklerini ifade etti. Krizde batma noktasına gelen Commerzbank, 2009 ortasında Alman hükümetinin 10 milyar euroluk yardımı ile ayakta kalmış, Alman hükümeti bankanın yüzde 25 hissesine sahip olmuştu.

Yorumu size bırakıyorum…