DOĞRU BİLGİ + DOĞRU TESPİT = DOĞRU DEMOKRASİ

 

  • DEMOKRASİNİN ARIZAYA UĞRAMAMASI İÇİN BASIN, ELEŞTİRİ GÖREVİNİ HAKKIYLA YAPMASI GEREKİR…
  • GAZETECİ, HABER KAYNAĞI İLE MESAFELİ OLMALI
  • İNTERNET GAZETECİLİĞİNİN ÇOK YARARI VAR
  • UMUT VAKFI’ NIN ANTALYA DEDEMAN OTELDE DÜZENLEDİĞİ “YEREL MEDYA SEMİNERİ” NDE; “YARGI BAĞIMSIZLIĞI MI, MEDYA BAĞIMSIZLIĞI MI?” OYLAMASINDA, ANTALYA-ISPARTA-BURDUR-DENİZLİ YEREL MEDYA MENSUPLARI,” MEDYA BAĞIMSIZLIĞI” DEDİ.
  • NEFRETİN İÇİNDE BİR BİÇİMDE “DEVLET” VAR. ÖTEKİLEŞTİRME KAVRAMI ÜZERİNE OTURTULMUŞ NEFRET SÖYLEMİ…
  • 12 EYLÜL, KİTAP YAKMALAR !!! KİTABA DUYULAN DÜŞMANLIK…
  • GAZETELERDE SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPAN GAZETECİ MESLEKTAŞLARIMIZ VAR. GAZETECİ, KIŞKIRTICI YAYIN YAPAMAZ, BU BİZİM TEMEL İLKEMİZDİR.
  • BİLGİ KİRLİLİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK OLAN GAZETECİDİR.
  • 200 BİN YAŞLI TÜRKİYE’DE ŞİDDETİN MAĞDURU
  • HALKIN %95’İ SUÇ İŞLEMİYOR, ANCAK %5’İ SUÇ İŞLİYOR.

 

MEDYA’NIN MÜLKİYET YAPISINDAKİ DEĞİŞİKLİKLE; GAZETECİLİK, KAMUSAL ALAN DEĞİL, TİCARİ ALAN OLARAK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI.

*MEDYA PATRONLARININ HÜKÜMETLE İLİŞKİLERİ VAR.ÇÜNKÜ; MEDYA PATRONLARININ, BAŞKA SANAYİ VE TİCARİ ALANLARDA YATIRIMLARI VAR. VE BUNDAN ÖTÜRÜ DE, HÜKÜMETLE-DEVLETLE İYİ İLİŞKİLER İÇİNDE OLMAK ZORUNDA BIRAKIYOR…HALKIN BİLGİLENDİRME HAKKI DA, BÖYLECE YERİNE GETİRİLEMİYOR.

*SERMAYENİN VEYA EKONOMİK BAĞIMLILIĞIN SONUCU, HÜKÜMETİ ELEŞTİREMİYORSUNUZ !

*MEDYAYI, SERMAYEDEN VE HÜKÜMETTEN SOYUTLAYAMIYORUZ…ÖRGÜTLÜLÜK YOK ARTIK.

*İSTENİLEN HABERİ YAPMADIĞI İÇİN, MESLEKTEN UZAKLAŞTIRILIYOR GAZETECİ.

*SİVİL TOPLUMUN BASKI OLUŞTURMASI LÂZIM. UMUT VAKFININ ÇALIŞMASINI DESTEKLEMEK GEREKİYOR…

 

                          Hakan YAMAN – Zeki TARHAN Yazıyor.

                                               -----------------------------------------------------------

 

                       14 Ekim 2012 Pazar günü, UMUT VAKFI’nın Antalya Dedeman Otelde düzenlediği ve Antalya-Isparta-Burdur-Denizli yerel medya mensuplarının katıldığı “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu YEREL MEDYA SEMİNERİ, geniş katılımlı ve de oldukça verimli geçti…

                       Üç oturum şeklinde gerçekleştirilen Yerel Medya seminerinin dördüncü oturumu,TARTIŞMA ve GENEL DEĞERLENDİRME Oturumu olarak ele alındı ve de Yerel Medyanın şiddet haberciliğine bakışı sorgulandı…

                      Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ÇAĞATAY’ın; Hukukun üstünlüğü, adalete güven ve barışçı söylemle dile getirdiği “şiddet” olgusunu, toplumsal bir sorumlulukla nasıl aşabileceğimizi, bu bağlamda bireysel silahsızlanmayı sağlamada yerel medyanın üzerine düşen sorumlulukları ne denli yerine getirip getirmediği ve şiddet haberlerine medyanın ne şekilde ele alması gerektiği hususlarının bu seminerde uzman kişilerce ele alınacağını ve tartışılacağını dile getirdiği konuşması,katılımcılarca çok beğenildi ve alkışlandı…

                                                             ***

                   Oturum Başkanlığını, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt YENİ’nin yaptığı Birinci oturumun konusu; “ELEŞTİREL GAZETECİLİK, ŞİDDET HABERLERİ “ idi.Bu oturumun iki panelistinden biri, Umut Vakfı Onursal Mütevellisi-Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Nail GÜRELİ ve diğer panelist, yine Umut Vakfından Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr.Ayhan Akcan dı.

                  Nail GÜRELİ; “Toplum sorunlarına duyarlı eleştirel gazetecilik nasıl yapılır?” konulu sunumuyla, yerel medya mensuplarının bir hocası olarak, onlardan büyük beğeni aldı…Psikiyatr Dr.Ayhan AKCAN da;”Yaşama Hakkı Açısından Bireysel Silahsızlanma: Türkiye’de durum ve Medyanın Sorumluluğu” konusunu işleyerek,dikkatleri silahsızlanma üzerine çekti ve toplumsal sorumluluklarımızı anımsattı…Her iki konuşmacı da bol bol yerel medya mensuplarınca alkışlandı…

                                                            ***

                   Birinci Oturumun çarpıcı yönleri şöyleydi: Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt YENİ; İnternet Gazetesi ve Elektronik Medya’dan söz ederken, Teknolojik Gazeteciliğin “BİLGİ KİRLİLİĞİ” ne de yol açtığı ve kontrolsüz güç haline geldiği vurgusunu yapıyor ve kanlı bir fotoğrafın kamuoyuna yansıtılış biçimini eleştiriyordu…

                  Başkan YENİ, Antalya da 50’ye yakın haber yapan İNTERNET GAZETECİLİĞİ’nin de var olduğunu söylüyordu…

 

                                                            ***

                 Usta Gazeteci Nail Hoca; “YAYGIN BASIN” la, “YEREL BASIN” arasında fark yok derken, “ULUSAL BASIN” ULUSAL TV” deyimlerini de yanlış buluyordu. Doğrusunun ise; “YAYGIN BASIN” olduğunu söylüyor ve bu söylemin yasaya da girdiğini anımsatıyordu…Bölgesel Basın’ın da; Belli bir yörede yayın yapan ve belirli yerleşim birimlerine hitap eden basın-yayın organları olduğunu dile getirdikten sonra, ULUSAL BASIN kavramını, şu şekilde formüle ediyordu:

                 YEREL BASIN + BÖLGESEL BASIN + YAYGIN BASIN =ULUSAL BASIN

               Nail Hoca, Yerel Basını Yaygın Basından daha önemli buluyor ve ilginç bir DEMOKRASİ formülasyonunu bize bakın nasıl sunuyordu:

DOĞRU BİLGİ + DOĞRU TEŞHİS =DOĞRU DEMOKRASİ

               “…Demokrasinin arızaya uğramaması için, Basının eleştiri görevini hakkıyla yapması gerekir. Eleştirinin altyapısının olması lâzım. Yani; Eleştirilen konu hakkında halkın bilgilendirilmesi gerekir…Sorumlu Gazeteciliğin gereği budur.”

                Evet, Nail GÜRELİ bunları dile getirdikten sonra, bakın nelere parmak basıyordu:

  • “Kâğıt Basının ömrü tükenmektedir”  deniliyor. Radyo geldiği zaman böyle denmişti. TV’ler yayınlandığı zaman da. Bugün, TV Programları Gazetelerde yayınlanmaya hatta ek’ler vermeye başladı. İnternet Gazeteciliğinin çok yararı var, yanlışlığı anında düzeltebiliyorsun. Uzman Gazetecilik; Medya dünyasında ayrı bir öneme sahip. Örneğin; Ekonomide yada  Milli Eğitimde Bir Bakan, yanlış bilgiyi saklayamaz,çünkü bilir ki uzman gazeteci o yanlışı çıkarır.
  • Gazeteciler, Haber Kaynağı ile samimi bulunmayı uygun görürdü, rahat haber alayım diye. Abi-Kardeş ilişkisi iyi değil. Çünkü; yolsuzluklarla ilgili bilgiyi saklayabilir. Laubali bir şekle getirmemek lâzım…Mesafeli olmalı.
  • Basında GÜVEN, Abdi İPEKÇİ’nin bizlere bıraktığı ve süreklilik kazandırmamızı istediği çok önemli bir ilkemizdir. 

                                                                ***

       Psikiyatr Dr.Ayhan AKCAN ise; silahla yaşam arasındaki bağın, Osmanlı’dan gelen bir anlayış olduğunu, açık havadaki eğlence ve toplantılarda maganda kurşunu yada serseri kurşunla nice hayatların söndüğünü dile getiriyor ve internette silah reklamı ve tanıtımının yapıldığı, hatta internet ortamında silah satışının olduğu, bunun da çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguluyordu…

        Ruhsatlı yada ruhsatsız silahlarla işlenen suçların  takip ve tespitinde Cip’li Belgenin de kaçınılmaz olduğunu dile getiriyordu…

       …Ve Dr.AKCAN’ın konuşmasını bitirmesiyle birlikte, çay-kahve arası veriliyordu ve ardından da seminerin ikinci oturumuna geçilecekti…

 

                                                                                           YARIN : İKİNCİ BÖLÜM            

  DEVAM EDECEK…