DOLARIN YÜKSELİŞİNDEN MEDET UMANLAR

Pazartesi gününden itibaren “Balyoz Darbe Planı” kaynaklı baş döndürücü gelişmelere şahit oluyoruz. Televizyon ekranları  gün boyu neredeyse “son dakika” gelişmelerini  yayınlamaktan, normal yayın akışını sürdüremez hale geldiler. Bahsettiğim hadiseleri “olağanüstü ve kabul edilemez olaylarmış gibi” gösterme gayreti, malum medya ve yayın  organları tarafından ısrarla sürdürüldüğünü ve yapılan yayın-yorumlarla toplumu bir korku ve kaygı anaforuna sokma amaçlı beyhude gayretlerini tebessümle izliyoruz. Tabi ki “Balyoz Darbe Planı” olağanüstü ve kabul edilemez hatta izahatı mümkün olmayan bir hadisedir. Bu milletin gözbebeği olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu millete kumpas kuramaz,  kurmamalı. Bu düşüncede ve eylem aşamasında olanların sorguya alınması bu bağlamda oldukça normal bir hadisedir.  Malum medyanın zannettiği gibi bu kişilerin sorguya alınması değil, sorgulanmaması olağanüstü ve kabul edilemez olaylardır.

Malum medya ve yayın organları, siyaseten sandıktan gelebilme ihtimalini göremeyen ana muhalefet ve muhalefet partilerinin sözcüleri, bir hışımla yukarıdaki çizdiğim çerçeveyi görmekten ziyade, fırsatı ganimet kabul etmeleri, maalesef siyasetteki kronik muhalefetsizlik olgusunu güçlendirmekten öte bir anlamda taşımamaktadır.

Bu süreçte ekonomik çalkantıların sebebi hikmetini 4 yıldızlı soruşturmaya bağlayarak ekonomik krizden siyaseten nemalanmaya çalışanlarda boşuna heyecanlanmasınlar doların yükselişi geçtiğimiz  haftalarda Amerikan Merkez Bankasının aldığı kararlar ile Obama Kararnamesiyle ilgilidir. Hatta yapılan açıklamalarda Doların Euro karşısında ciddi oranda değer kazanırken euronun değer yitireceği vurgulanmaktadır.

Bloomberg ekonomi kanalı,  ekonomik analizlerinde doların çıkış trendinde olmasını “parti kapatma” söylentilerine bağlarken , son yaşananların yarattığı tedirginliğe ve artan risk algısına rağmen, bu sürecin Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğünü güçlendireceği gerekçesiyle uzun vadeli olumlu sonuçları olduğunu düşünerek, Türk kıymetlerini satmayan fon şirketlerin bulunduğunu belirtmektedir.

Ne diyelim sulandırma gayretlerinizi alkışlıyoruz. Yalnız biz çizgi film seyretme döneminden çıkalı artık uzun zaman oldu.