DÜNYA SUYU’NUN PATRONU HEMŞERİMİZ

PROF.ALTINBİLEK,ISVAK’TA KONFERANS VERDİ

 

  • DÜNYA SU BİRLİĞİNİN BAŞKANI OLAN PROF.DR.DOĞAN ALTINBİLEK,DÜNYA SU POLİTİKASINI BELİRLİYOR,HİDRODİPLOMASİ İLE DÜNYAYA YÖN VERİYOR…

 

                                                                   Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                   -------------------------------------

 

                             “22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla ISVAK, bir Konferans etkinliği düzenleyerek, Dünya Suyunun Patronluğuna seçilen değerli hemşerimiz Prof.Dr.Doğan ALTINBİLEK’e,”DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE SU” konulu bir Konferans verdirdi.

                             Prof.Dr.ALTINBİLEK, DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde,Türkiye’de suyun patronu iken,bugün dünya suyunu yöneten insan konumunda.Uluslararası Su Kaynakları Birliği (IWRA) Başkanı ve aynı zamanda da,Dünya Su Konseyi (WWC) Başkan Yardımcısı.

                                                                          ***

                            Uluslar arası bir üne sahip,yetişmiş beyin gücümüz olan Prof.ALTINBİLEK’in, 23 Mart Cumartesi günü verdiği Konferans, o günkü yoğun karlı geçen hava muhalefetine rağmen,hemşerilerimiz tarafından ilgiyle izlendi…İzleyicilerin soru ve katkılarıyla daha bir renklenen Konferans etkinliğinin moderatörlüğünü, Ekonomist-Yazar Zeki TARHAN yaptı.

                              ISVAK Başkanı Bekir ÇELİK, kısa bir açılış konuşmasının ardından,Prof.ALTINBİLEK’in kısa özgeçmiş’ini okudu. ALTINBİLEK, Bilgisayar ortamında yaptığı sunumda; Dünya Su Birliğinin Başkanı olmasıyla,ulusal ve yerel medya organlarında yer alan haberlere de kısaca değindi. Dünya Liderlerine göre,öncelikli konular sıralamasında “SU” yun birinci sırada,Yenilenebilir Enerji’nin ise ikinci sırada yer aldığına işaret etti.Dünya’da ve Türkiye’de suyun Hacim ve Eşdeğer Derinlik olarak ifade ederken,toplam suyun 1.4 milyar km3,Göl ve Nehir sularının 90 000 km3 olduğunu belirtirken, Türkiye yerüstü sularının 186 km3,yer altı sularının ise 14 km3 olduğunu dile getirdi.

                                                                           ***

                              Prof.Altınbilek, “SU ve SAĞLIK” konularına değinirken; Dünyada 1.1 milyar insanın içme suyundan yoksun olduğunu,2.4 milyar insanın sıhhi tesisata sahip olmadığını,suyla taşınan hastalıkların gelişmekte olan ülkelerde hastalıkların %80’nini teşkil ettiğini,her sekiz saniyede bir çocuğun bu tür hastalıklardan öldüğünü dile getiriyor ve 2025 yılında,tüm dünyanın içme suyu ve sıhhi tesisata sahip olması için, yılda180 milyar dolarlık harcama yapılması gerektiğine vurgu yapıyordu…

                             Türkiye’nin su tüketimini analiz ederken; 2012 yılı ve  2030 yılı rakamlarını veriyor, 2012’nin fiili olarak toplam 44 km3 su tüketimi varken,2030 yılı öngörülerine göre bu rakamın 110 km3’e ulaşacağını söylüyordu.

                                                                        ***

                           Doğan Hoca, 2012 itibariyle Türkiye’de su kaynakları gelişimini anlatırken, mevcut su yapılarını; 213 Baraj, 412 Alçak Baraj ve 240 hidroelektrik santral olarak verdi.Dünya su tüketiminin %80’ninin tarımsal amaçlı olarak kullanıldığını ifade eden Altınbilek, 1 kcal enerji verecek gıda için en az 1 litre su gerektiğini,2030yılında dünyanın gıda ihtiyacını karşılayabilmek için,%14-17 daha fazla sulama suyu gerekeceğini belirtti.

                            Prof.Altınbilek, Türkiye’nin bir gerçeğini bakın nasıl dile getiriyordu: “ Türkiye,ekonomik olarak sulanabilecek 8.5 milyon hektar sulama alanının,halen 5.6 milyon hektarı sulanmaktadır.”

                                                                      ***

                           Dünya Enerjisinin %19’unun su’dan karşılandığını belirten Doğan Hoca,sözü Türkiye’deki Barajlara getiriyordu…Fırat üzerindeki Keban-Karakaya-Atatürk-Birecik-Karkamış Barajlarını saydıktan sonra, (GAP) diye adlandırılan Güneydoğu Anadolu Projesine değiniyor ve bu projedeki 22 Baraj, 19 Hidroelektrik Santralı,1,058 milyon hektar sulama alanının varlığına dikkat çekiyordu…

                           Konya Ovasının bir kapalı havza içerisinde yer aldığını, Konya Ovaları Projelerinin Konya-Karaman-Niğde ve Aksaray olmak üzere dört ili içine aldığını belirten Altınbilek, devam eden büyük projelerden olan İstanbul İçme suyu Projesi MELEN SİSTEMİ’nden de kısaca söz etti.

                          Ankara’da yaşayan hemşerilerimizin dikkatle dinledikleri,”ANKARA İÇME SUYU PROJESİ” ile ilgili GEREDE SİSTEMİ’ni anlatan Prof.ALTINBİLEK,bu konuda şunları söyledi:”…Türkiye’nin 31 592 metrelik en uzun tüneli ile Ankara’nın 2045 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır.”

                          KKTC İçme suyu temini Projesi de önem arz ediyordu…Proje tamamlandığında Dragon Çayı’ndan; Türkiye tarafı 23 km. Deniz geçişi 80 km.ve KKTC tarafı 3 km. olmak üzere,toplam 106 km.uzunluğundaki hat ile yılda 75 milyon m3 (37.24 milyon m3 tarım,37.76 milyon m3 içme suyu) su KKTC’ye iletilecek…

                                                                      ***     

                          …Ve son olarak sıra,Isparta’daki DSİ faaliyetlerine gelmişti.Enerji Projeleri olarak,işletmede olan 5 adet HES’ler vardı.Bu beş HES’in toplam kurulu gücü 80.65 MW’dı. İnşaatı devam eden 4 adet enerji projesinin toplam kurulu gücü ise 23.69 MW idi.Enerji projelerinden 17 adet Master plan ve planlaması tamamlanan projeler vardı birde.

                          İşletmeye açılmış sulama tesislerinden de bahsetti Doğan Hoca.Isparta ili olarak toplam 63 020 ha (Pompaj %88,Cazibe %12).

                          1000 Günde 1000 Gölet (GÖL-SU PROJESİ) ile büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde,kısa sürede sulu tarıma geçilmesi hedeflenmekte…Bu kapsamdaki projeler 11 adet 6 166 ha.

 

                                                                     ***

                         Tabii,DARIDERESİ GÖLETİ’nden söz etmemek mümkün müydü?...Sulama amaçlı yapılan bu Göletin,içme suyu rezervuarı olarak kullanılmasındaki sakıncalar da dile getirildi doğal olarak.

                         …Ve ISVAK’ın mütevazi  ikramı: İrmik Helvası-Kaşar Peyniri yanında Ankara Simidi ve çay. Tabii bu çay arasında konferans; ikili-üçlü söyleşiler ve de diyaloglar şeklinde sürüyordu…

                                                                     ***

                        Etkinliğin son bölümü, soru-cevap ve katkı bölümüydü.Çok güzel sorular yöneltilmiş ve çok güzel katkılar yapılmıştı…Doğan Hocamız da,hem teorik,hem pratik bilgiler ışığında,Dünya’nın suyunu yöneten kişi olarak tatmin edici yanıtlar vermişti…

                        ISVAK’ın bir kültürel etkinliği de böylece sona eriyordu. 6 Nisanda ise;”ISPARTA ELMACILIĞI NEREYE GİDİYOR?” konulu PANEL için gün sayacaktık…

 

                                                     ------------  0   ----------