SDÜ EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNİN YAŞAM ÖYKÜSÜ…

 

EĞİRDİR,FAKÜLTESİZ KALDI!!! AMA NEDEN ?!!       

                         Bu yazı dizimizde; SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin kısa bir kuruluş öyküsünü anlattıktan sonra,bu günlere nasıl gelindiğini,bir zamanlar,85’li yıllarda en yüksek puanlı öğrenciler Eğirdir Su Ürünleri’ne gelirken,bugün neden bir tek öğrencinin bile, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesini tercih etmediğini irdeleyeceğiz ve de derin analizini yapacağız…

                         Tabii,irdelemelerimizi ve de derin analizimizi yaparken,Su Ürünleri eğitimi ve öğretimindeki Akademisyen hocalarımızın da değerlendirmelerine geniş ölçüde yer vereceğiz…En başta,bu camianın duayeni Prof.Dr.Doğan ATAY  hocamız.”Niçin öncelikle Doğan ATAY hoca?” diye de sorulabilir. Hemen yanıtını verelim: Çünkü Doğan Hoca, Su Ürünleri Camiasına nice profesörler yetiştirmiş bir değerli bilim insanı.Bir başka önemli neden de,Eğirdir Su Ürünleri’nin kuruluş yerini Doğan hoca belirledi ve kuruluş yasasının gerekçesini de O hazırladı.

                         Sonra,Eğirdir’de (11) yıl gibi uzun bir süre SU ÜRÜNLERİ’nde Okul Müdürlüğü ve öğretim üyeliği yapmış Prof.Dr.Metin TİMUR ve eşi Prof.Dr.Gülşen TİMUR’un da değerlendirmelerini aldık.

                        YÖK Yürütme Kurulu Üyesi sevgili hocamız Prof.Dr.Durmuş GÜNAY hocamızı da elbette ki unutmadık.O’nun da,Eğirdir Su Ürünleri Fakültemizin acıklı durumuyla ilgili diyecekleri vardı…Ve sayın Prof.GÜNAY, olayı “vahim” olarak görüyordu…

 

                                                               ***

                       SDÜ Rektörü sayın İBİCİOĞLU’nun,bu yazı dizimizdeki bazı değerlendirmelere katılıp katılmadığını,yazı dizimizin ilerleyen bölümlerinde anlayacağız…Çünkü; “Siz bu işe ne diyorsunuz sevgili hocam?” diye de soracağız sayın Rektörümüze.Sayın Dekanımızdan da,bir-kaç kelâm söz alacağız,kendileri her ne kadar şu aşamada yorum yapmak istemeseler de…

                                                              ***

                        82’nin 20 Temmuzunda,Akdeniz Üniversitesi Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı olarak Isparta’da kurulmuştu Okulumuz.Ve 85’başına gelindiğinde,Eğirdir’li yaşam başlamıştı…         5.Ocak 1985’de,EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULU adıyla,Isparta’dan Eğirdir’e taşınıyordu…87’ortalarında,bir eksen kayması yaşandı: 18 Haziran 1987’de doğrudan Akdeniz Üniversitesine bağlanıyordu.

                       …Ve mutlu sona gelinmişti…13 Temmuz 1992’de, 3837 sayılı yasayla adı ve bağlantısı değişiyor,SDÜ’ye bağlanarak EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ adını alıyordu…Bu bir “mutlu son” muydu acaba?...Yoksa Eğirdir,bir üniversite şehri mi oluyordu?...

                                                               ***

                     Bugün; 7 Prof.-3 Doç.-13 Yrd.Doç.-1Öğ.Gör.-5Arş.Gör.-5Uzman ve Müh-1Okutman olmak üzere, toplam 35 öğretim elemanı var Fakültenin. 315 öğrencili Okulda,öğretim elemanlarına düşen öğrenci sayısı ise 14.

                                                              ***

                    Dönemin Başbakanı ÖZAL,bazı açılışlar için Eğirdir’e gelmiştir.TARHAN,sayın Başbakana iki soru yöneltir. Bu iki soru şöyledir:

  • Su Ürünleri Yüksek Okulumuz ne zaman Fakülte olacak?
  • Elmada bir arz fazlalığı görülüyor.Devlet,elmada arz ve talebe müdahaleyi düşünüyor mu?

Rahmetli ÖZAL’ın birinci soruma verdiği yanıt:”Bunu,YÖK’le bir konuşmak lâzım” şeklinde olmuştu…İkinci soruma ise,çok ilginç bir yanıt vermişti:”Herkes,hesabını-kitabını iyi yapsın…”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Durmuş GÜNAY hocamızdan,Türkiye genelindeki Su Ürünleri Fakülteleri ile Su Ürünleri Yüksek Okullarının öğrenci kontenjanları ile yerleştirmeleri-(=Tercihleri) içeren bir doküman istemiştim.Sağ olsun Durmuş hocam,bizi kırmadılar istediğimiz dökümanı e-posta adresime gönderdiler.Yazı dizimizde bu dökümandan da yararlanacağız.

Bazı karşılaştırmalar yapacağız bu arada tabii…İsterseniz,180 derece zıt ve de uç bir karşılaştırma yapalım: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi- Su Ürünleri Mühendisliği,( 93 ) kontenjana karşılık ( 93 ) yerleştirme (=Tercih) görülürken,SDÜ-Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi-Su Ürünleri Mühendisliği, ( 31 ) kontenjana karşılık TERCİH YOK.

             

                                                                                            DEVAM EDECEK…

                                                  YARIN: İSTANBUL-EĞİRDİR KARŞILAŞTIRMASI