EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN DİBİNDEN N’ABER?!!!

 

  • EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN TABANINDAKİ ÇAMUR (=SEDİMENT), NE KADAR ZAMANDA BİRİKTİ VE NE KADAR DEPOLAMA OLDU?...
  • 1/3’ Ü ISPARTA’NIN OLAN BEYŞEHİR GÖLÜ İLE EĞİRDİR GÖLÜ,BİRBİRİNE PARALELLİK GÖSTERİYOR MU?...
  • EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN TABAN TOPOĞRAFYASINDA,SEDİMAN YAPISI,NEYİ ORTAYA ÇIKARACAK?...
  • EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN OLUŞUMU VE GELİŞİMİ HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇTİ?...
  • MTA’NIN EĞİRDİRGÖLÜNDE YAPMAKTA OLDUĞU TABAN TARAMASIYLA ORTAYA ÇIKACAK BİLİMSEL ALTYAPIDAN,HANGİ DİSİPLİNLER NASIL YARLANACAK?...

 

                                                           Zeki TARHAN – ANKARA

                                                           ------------------------------------

 

                          Isparta kamuoyunun yakından takip ettiği ve gündemde uzun süre kalacağa benzeyen ISPARTA-DEREBOĞAZI-ANTALYA DUBLE YOL hikâyesi ile EĞİRDİR GÖLÜ’nün kanser saçtığı haberleri,sıcaklığını korurken, MTA’nın şu anda yapmakta olduğu ve bir ay sürecek olan EĞİRDİR GÖLÜ DİP TARAMASI eylemi de, gündemin bir diğer önemli maddesi.

                                                                         ***

                        Gölümüzün kuzey tarafına doğru, KEMER BOĞAZI’yla ayrılan ve daha küçük bir alanı kaplayan bölümüne HOYRAN GÖLÜ, güneyde kalan büyük bölümüne ise EĞİRDİR GÖLÜ deniyordu. Türk ve Dünya tarihinde çok önemli bir yeri olan ve tarihe Miryokefalon Savaşı olarak geçen bu ünlü savaşın yapıldığı bölge, Göller Yöresi ile bütünleştirilip zihinlere nakşedilmeliydi. Göller Bölgesinin, bugüne dek yer altı ve su altında kalmış bir hazine, gün yüzüne çıkarılacak ve insanların istifadesine sunulacaktı…

                       Kemer Boğazında bir Köprü vardı,adı: YENİCE KÖPRÜSÜ. Yenice Sivrisi ve çevresi savaş alanıydı. Yapılan alan çalışmalarıyla, Tarih araştırmacısı-Yazar Yüksek Mühendis Ramazan TOPRAKLI tarafından büyük ölçüde kanıtlanmıştı. Sözünü ettiğimiz Köprü, sular altındaydı ve bu Köprü, su yüzeyine çıkarılacaktı…

                     MTA, var gücüyle çalışıyordu… Değişen ve de dönüşen Coğrafya ile, Hoyran Gölü ve Eğirdir Gölü arasında kara ekosistemi oluşmuştu. Ve arada da bir ırmak vardı. Jeolojik ve jeofizik araştırmalar sürdürülüyor…

                     Şu anda; Jeolojik örnekleme çalışması yapılıyor Eğirdir Gölünde. Genel Jeoloji amaçlı bir çalışma bu. Göl tabanında biriken çamur (=Sediment), ne kadar zamanda birikmiş?...Ve tabii, ne kadar depolama olmuş?...Bu, bilimsel olarak çıkacak ortaya.Jeofizik yöntemlerle (=Batımetri) dediğimiz Taban Haritası yada TABAN TOPOĞRAFYASI’yla birlikte SEDİMAN YAPISI’nın ortaya çıkarılması hedefleniyor…

          

                                                                     ***

                    EĞİRDİR GÖLÜ’nde yapılmakta olan bilimsel çalışmanın sonunda; Gölün oluşumu ve gelişim süreçleri ortaya konmaya çalışılacak…Göl; hangi evreleri geçirmiş?...Kuraklık,Su Basması olmuş mu olmamış mı?...İşte,bu ve buna benzer evreler geçirilmiş mi?... Genel amaç bu.

                    Tabii, bu veriler ve de bulgular ışığında; KİRLİLİK, BİYO-ÇEŞİTLİLİK gibi spesifik çalışmalar da farklı disiplinler tarafından yapılabilecek…Bu bilimsel altyapı bilgileri, bilhassa Üniversitelerimiz tarafından EKOLOJİ-BİYOLOJİ-LİMNOLOJİ-HİDRO-JEOLOJİ VE HİDRO-BİYOLOJİ Disiplinlerince de değerlendirilecektir.

                   Göl tabanında, ne tür ağır metallerin biriktiği,bunların insan sağlığına ne denli olumsuz etkilerinin olduğu yada olacağı, kanserojen etkenlerin varlığının bu bulgular neticesinde aydınlatılacağı da düşünüldüğünde, kamuoyu EĞİRDİR GÖLÜ’müzle yakından ilgilenmeye devam edecektir.

                  Biz, kamuoyumuzun bu duyarlılığına tercüman olmayı sürdürecek ve halkımızın gözü-kulağı olmayı sürdüreceğiz…

                  Bizi izlemeye devam edin…