EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ;

OVA KURBAĞA’SINA EL ATTI…

 

  • KURBAĞA BACAĞI DEYİP GEÇMEYİN
  • 4000 TON KURBAĞA BACAĞI İHRACATI

VE 6 MİLYON EURO GELİR…

 

 

                Zeki TARHAN – ANKARA

                -------------------------------------

 

               Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz,gerçek anlamda atağa kalkmış durumda… Yer altı suları gibi,sessiz ve derinden ilerliyor… Bu ilerleyişi; proje bazında sürdürürken, alan çalışmalarıyla elde ettiği olumlu sonuçlar, sadece Eğirdir’in-Isparta’nın yada Göller Yöresinin değil,tüm ülkemizin yüzünü güldürüyor…Dahası; “YÜZAKI” projelerle, Dünyanın gözünün Türkiye’ye ve Yöremize çevrilmesine önayak oluyor…Enstitümüzle övünmeyelim de ne yapalım yani?...

                                                      ***

              Göller Bölgesinin OVA KURBAĞASI stoklarını araştırıyor Enstitümüz.Proje kapsamındaki iller; Isparta-Burdur-Denizli ve Afyon. İşte bu illerdeki 22 adet Göl’de yaşayan Kurbağaların morfolojik özellikleri,cins ve stok miktarları saptanıyor…

             Bir acı gerçek var, o da şu: Yıllardır plansız-programsız,sadece yurt dışından gelen taleplere göre bütün bir yıl boyunca ihraç edilen Kurbağalar!!! Ve karşılaşılan dramatik tablo: KURBAĞA POPÜLASYONLARI ÜZERİNDE YARATILAN YOĞUN AV BASKISI!!!

            İşte,Eğirdir Su Ürünlerini harekete geçiren de bu olgu.Ve kafalara çivi gibi çakılan mesaj: UZUN DÖNEM GÖZLEMLEME VE KORUMA!!! İşte bu mesaj; kulaklara küpe oldu…Ve bu mesajla,çalışmalara derhal başlanıyordu…Ne de olsa KURBAĞA, son yılların en gözde konusuydu…

 

                                                      ***

           Bu Ova Kurbağası, neden bu denli önemli?...Yazımızın alt başlığında da  yazdığımız gibi, sakın ola ki “KURBAĞA BACAĞI” deyip, geçmeyin. Kurbağalar,yıllardır üreme mevsimlerine dikkat edilmeden, bütün yıl boyunca toplanarak canlı,işlenmiş ve yarı işlenmiş halde yurt dışına ihraç edilmekte…

           1300 tonu Kurbağa bacağı olmak üzere canlı,donmuş bacak,taze bacak şeklinde,yılda 4000 ton Kurbağa bacağı ihraç ediyor ve bundan da 6 milyon Euro gelir elde ediyoruz…Nerelere mi? Başta Fransa,İtalya,Belçika,Lüksemburg gibi Avrupa ülkeleriyle Kuzey Amerika ve Japonya’ya.

 

                                                      ***

            Burada,hemen iftiharla söyleyelim ki;Türkiye,sunduğu ürünlerin standartları,boyutları ve lezzetiyle,en büyük KURBAĞA BACAĞI ihracatçıları arasında yer almakta…Dünyada en fazla Kurbağa talep eden ülkeler ABD (20.000) ton,Fransa (2000) ton,İtalya ile Japonya (500) ton.

            Kurbağa ihracatı yapan ülkeler ise,bakın hangi ülkeler: Bangladeş,Endonezya,Türkiye,Arnavutluk,Mısır,Malezya ve Brezilya.

            Burada,hemen şu bilgiyi de okuyucularımızla paylaşalım: Diyelim ki,siz Kurbağa toplayıcısınız.Kilosunu 2.5-15 TL’den ihracatçıya satıyorsunuz…Ve ihracatçı da,işlenmiş Kurbağa bacağının kilosunu 30 Euro’dan Avrupa ülkelerine pazarlıyor…Nasıl,beğendiniz mi?...Haydi o zaman Kurbağa toplamaya…

 

                                     GELECEK YAZI: GÖLDEN KAÇAN BALIKLAR!!!

                    

                                     Bizi izlemeye devam edin…