Geçmişte Türkiye’nin en önemli kerevit üretim merkezi olan Isparta’nın Eğirdir Gölü’nde av sezonu, genel avlanma yasaklarına takıldı.

Kerevit avının ülke genelinde serbest olmasına rağmen, Eğirdir Gölü’nde yasakların devam etmesine işletmeciler tepki gösterirken, Isparta Valisi Ali Haydar Öner’den Eğirdir Gölü’nde kerevit avının serbest bırakılması talebinde bulundular.

Eğirdir Gölü’nün kerevit avına açık olduğu dönemlerde günlük 3 tona yakın işlem yapıp, ihraç eden firmalar, kerevit ihtiyacını Keban Barajı ve çevre illerdeki göl ve göletlerde üretilen temin etmeye çalıştıklarını bildirdi.

AVLANMA LİMİTİNE ULAŞILDIĞINDA İZİN VERİLECEK
Talep üzerine Vali Ali Haydar Öner, Eğirdir Gölü’ndeki kerevit popülasyonunun araştırılması talimatı verirken, “Kerevit oranın değerlendirilmesi bizim çok arzu ettiğimiz bir husus. Balıkçılar kerevit popülasyonu yeterli miktara ulaştı diyor ama uzmanlar tersini söylüyor. Biz sayımını, tespitini yaptırıyoruz. Popülasyon avlanma limitlerine ulaştığı takdirde elbette avlanmaya izin vereceğiz” dedi.

Uzmanların henüz avlanma limitine ulaşılmadığı değerlendirmesini yaptıklarını ifade eden Vali Öner, Türkiye’deki kerevitle ilgili uzmanlar ve ihracatçı işadamlarının da katılımıyla bir sempozyum gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali Öner, tespit ve değerlendirmelerin yapıldığına dikkat çekerek, gerçekten yeterli popülasyona ulaşıldığında avlanmaya izin verileceğini kaydetti.