Isparta Valisi Ali Haydar Öner, yapılan tahribatlar nedeniyle Eğirdir Gölü'nün ekmek parası kazanılan göl olmaktan çıktığını vurguladı.

Gölün çevresindeki yerleşim birimleri ve yaşayanlar tarafından sıkıntıya sokulduğunu belirten Öner, "İçme suyu, su ürünleri, tarımsal ve enerji üretimi, turizm ve su sporları bakımından çok önemli olan göl sıkıntıya sokulmuş." dedi.

Vali Öner, yaptığı yazılı açıklama, "Böyle devam ederse yakın bir zamanda da su vermekten vazgeçecek. Bin 30 balıkçımız avlanamaz olmuş, eve ekmek götüremez olmuş. Rastgele gübreleme, ilaçlama, sulama yapmışız ve gölü kirletmişiz. Gölü besleyen dere ve akarsuları korumamışız. Akarsu pislenmez diye bir laf uydurmuşuz, bize kadar temiz gelen suyu bizden sonrası ne olursa olsun diye kirletmişiz." ifadesini kullandı.

Ali Haydar Öner, artık yeni bir döneme girildiğini, 'Göl Yönetim Planı' oluşturulduğunu ve bakanlığın bunu onayladığını kaydetti.

Bu çalışmalara 'göl koruculuğu' gibi somut, aktif çalışmalar ilave ettiklerine değinen Öner, şunları kaydetti: "Bu çalışmaların çok önemli sonuçlarını aldık. Bu sayede kaçak avlanmalar, hatalı ilaçlamalar, hatalı gübrelemeler engellenmeye başlandı. Bu konularda vatandaş bilinçlendirildi, doğru yol gösterildi."

Öner, yerleşik imar planı oluşturulması için çalışma başlatıldığını, böylece vatandaşların yeni konutlar yapabilmesinin önünün açılacağını aktardı.

Öner, açıklamasında şunlara yer verdi: "Bizlerde burada üzerimize düşen görevi yapacağız. 5 ilçe, 22 belde ve 54 muhtarlık olarak çalışmalarımızı bir bütünlük içerisinde yürüteceğiz. Eğirdir Belediyemiz başta olmak üzere altyapı sistemlerimiz çökmek üzere. Havzaya doğal arıtma tesisleri kurmuşuz ama tam kapasiteyle çalışmıyorlar. Bütün bu olumsuzlukları yeniden değerlendireceğiz."