Sahteciliğe yeni bir boyut kazandıran Uzakdoğulu girişimciler, Nokia'nın 'olmayan modelini' bile piyasaya sundu.

N91, N95, 8800 ve 6500 gibi isimler verilen sahte telefonlar, seyyar tezgâhlarda 150-300 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Başta Çin olmak üzere bazı Uzakdoğu ülkelerinde üretilen bu telefonlar, kaçak yollarla ya da yurtdışı dönüşü pasaporta işletilerek ülkeye sokuluyor. Normal şartlarda Telekomünikasyon Kurumu'na kayıtlı olmayan cep telefonlarının kullanılması teknik açıdan mümkün değil.

Sahteciler, bu sorunu klonlama yöntemiyle çözüyor. Kayıtlı, ancak bozuk ya da kullanılmayan bir telefona ait IMEI numarası, bilgisayar yazılımıyla sahte telefona yükleniyor. Böylece kaçak telefon, yasallaşmış oluyor.

Taklit cep telefonlarında, orijinallerinde bile olmayan antenli televizyon ve dokunmatik ekran gibi özellikler bulunuyor. Ucuz olduğu için sahte ürünler büyük talep görüyor. Ancak bu telefonlar kalitesiz malzemeden üretildiği için çok çabuk arıza yapıyor.

Bayilerinin verdiği bilgiye göre sahte telefonları 'çantacı' diye tabir edilen kişiler satıyor. Bu işe de bazı bayiler aracılık ediyor. Sahte telefonlar, orijinal ürün satanlara zarar veriyor.

Güler İletişim'den Ercan Akyapı, "Sahte telefonların hemen hepsinde yüksek özellikler bulunuyor. Bu özellikte telefonu 200 YTL'ye bulan vatandaş, orijinaline daha fazla para vermiyor." diyor.