Bu yıl ilk kez düzenlenecek ve yarın başvurularının yapılacağı Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda (ÖMSS) soru kitapçığını okuyamayan görme özürlü adaylar sınava abaküs, şeker hastaları ise insülin pompasını getirebilecek.

ÖSYM'nin ''www.osym.gov.tr'' internet sitesinde yer alan kılavuzda sınava ilişkin adayların merak ettiği tüm sorular yer alıyor. Sınavda ilk kez yeni bir uygulama yapılacak. ÖMSS ve ardından yapılacak kuraya, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun yüzde 40 ve üzerinde özürlü olduğu özürlü sağlık kurulu raporları ile belirlenmiş olan adaylar başvurabilecek.

Özürlü sağlık kurulu raporlarında yüzde 40'tan daha az özürlü olduğu belirtilen adaylar ÖMSS ve kuraya başvuramayacak.

ÖMSS'ye ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumdaki özürlüler başvurabilecek.

Kuraya ise ilköğretim, ilkokul, ortaokul mezunu veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olan özürlü adaylar başvurabilecek. Ancak; mezun olabilecekleri öğrenim düzeyinden başvuruda bulunan adayların, ÖMSS sonucu ve kuraya göre yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibarıyla ilgili eğitim kurumlarından mezun olmaları şartı aranacak.

Kuraya başvuran adaylar sınava girmeyecek ancak, ÖMSS sonuçları açıklandıktan sonra ilan edilecek Tercih Kılavuzuna göre tercihleri doğrultusunda yapılacak yerleştirme işlemine tabi tutulacak.

İlgili kurumlardan denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında bu eğitimleri tamamlamış özürlü adaylar da ÖMSS ile kuraya başvurabilecek.

İlköğretimden sonra ortaöğretim düzeyinde öğretime devam etmeyip Milli Eğitim Bakanlığı İş Okulundan mezun olanlar kuraya başvuramayacak. Bu adaylar ve ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olanlar, ÖMSS'ye ortaöğretim düzeyinden başvurarak sınava girecek.



-Önce aday başvuru formu doldurulacak-



ÖMSS'ye başvurular yarından itibaren 2 Mart 2012 tarihine kadar alınacak. Kuraya başvurular ise 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılacak.

Adaylar, ÖMSS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

ÖMSS'ye ve kuraya başvuracak adaylar, öncelikle Aday Başvuru Formu'nu dolduracaklar. Adaylar daha sonra bu formun çıktısı ile birlikte özürlü sağlık kurulu raporları, öğrenim durumunu gösterir belge, nüfus cüzdanı veya pasaport, ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmi belge ile varsa 2006 yılından sonra mezun olan veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olan zihinsel özürlü adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi raporları, mezun oldukları zihinsel özürlülere ait okul diplomaları veya öğrenim durumlarını gösterir resmi belgeyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine şahsen başvuracak.



-Özür grubuna göre farklı sınav uygulanacak-



Aday Başvuru Formunda adayın kişisel bilgilerinin sorulduğu bölüm dışında, sınavda ''okuyucu, yardımcı'' isteyip istemedikleri, sınava girerken adayların yanında getirebilecekleri araç ve gereçler, şeker hastası adayların sınavda yanında insülin pompası bulundurum bulundurmayacağına ilişkin sorular yer alıyor.

Adaylar, sınav merkezi tercihi olarak adres ilini yazacak. Adres ili KKTC veya yurt dışı olanlar Ankara sınav merkezlerinden birini seçecek. Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemeyecek.

Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacak.



-Sınavda yer alacak sorular-



Sınav, 29 Nisan 2012 tarihinde 81 il merkezinde saat 10.00'da ve tek oturumda gerçekleştirilecek.

Sınavda adaylara özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun ''Genel Yetenek'' ve ''Genel Kültür'' testleri uygulanacak. Testlerde toplam 60'ar soru bulunacak ve sınav süresi 60 dakika olacak.



-Sınavın süresi 2 yıl-



Adayların özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun hazırlanmış testler, adayların özür durumlarına göre sınav uyarlamaları ile gerçekleştirilecek.

Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak.