Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, hidroelektrik santrallerin kurulması ve telekomünikasyon alanlarında yatırım yapılması için Türk iş adamlarını Kırgızistan'a davet etti.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile İstanbul'da kahvaltılı toplantıda biraraya geldi.

Atambayev, konuşmasında Türkiye'yi bir 'ağabey' olarak gördüklerini belirterek, Türk Birliğinin öneminden bahsetti.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğunu ancak daha iyi bir hale gelmesi gerektiğini söyleyen Atambayev, Kırgızistan'ın Rusya, Kazakistan ve Belarus ile gümrük birliği anlaşması yapacağını, Kırgızistan'a yatırım yapmanın, bu ülkelerin pazarlarına ulaşmak için iyi bir fırsat olacağını ifade etti.

Kırgızistan'ın madenler ve nehirler bakımından zengin bir bölge olduğunu belirten Atambayev, hidroelektrik santralleri kurulması ve telekomünikasyon alanlarında yatırım yapılması için Türk iş adamlarını Kırgızistan'a davet etti.

Atambayev, Kırgızistan'a yatırım yapılmasını sağlamak için özellikle rüşvet ile mücadele ettiklerini ve daha şeffaf bir çalışma alanı yaratmaya çalıştıklarını vurguladı.



-''Türk müteahhitleri Kırgızistan'da olumlu işler yapabilir''-



Hisarcıklıoğlu da, yaptığı konuşmada, tahkim kurulunun Kırgızistan'da kurulmasının, yatırımları daha cazip hale getireceğini söyledi.

Kırgızistan'da OSB kurulması konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanabileceklerini belirtti.

Çalışma izinlerinin alınmasının kolaylaştırılmasını istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlerinin Kırgızistan'da olumlu işler yapabileceğini ifade etti.



-''Kırgızistan'a yatırım fırsatlarını tanıtmak istiyoruz''-



DEİK Türk-Kırgız İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya ise Kırgızistan'a yatırım fırsatlarını tanıtmak istediklerini, bunun için de 5-6 ilde tanıtım toplantısı düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Yerlikaya, Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un eserlerinin Türkiye'de daha çok tanınması amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Toplantıya, Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Coomart Otorbayev, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, DEİK Türk-Kırgız İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya ve işadamları da katıldı.