Dünya Bankası, Doğu Asya ülkelerinin büyümesinin Avrupa'nın borç krizi ve Tayland'da seller yüzünden imalat sektörünün düzelmesi konusundaki belirsizlik yüzünden artan risklerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Bankası'nın Çin, Tayland, Endonezya, Malezya, Filipinler, Vietnam, Kamboçya, Fiji, Laos, Moğolistan ve Papua Yeni Gine'yi kapsayan raporuna göre, gelişmekte olan bu ülkeler bu yıl yüzde 8,2 ve gelecek yıl yüzde 7,2 oranında büyüyecek.

Çin'in bu yıl yüzde 9,1 ve gelecek yıl yüzde 8,4 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiği raporda, Çin'in ithalatının, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 10'una yaklaştığı ve şu anda Avrupa Birliği kadar ithalat yaptığı belirtildi.

Bölgede son zamanlarda görülen doğal afetlerin büyüme görünümüne daha fazla baskı yaptığına işaret eden Dünya Bankası, sellerin, otomotiv ve elektronik fabrikalarına ciddi zarar verdiği Tayland'ın bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1 azaltarak yüzde 2,4'e çekti.

Dünya Bankası, Tayland'da imalat sektörünün, 11 Mart'ta deprem ve tsunami felaketiyle karşılaşan Japonya'daki gibi hızla toparlanıp toparlanmayacağının açık olmadığını bildirdi.

Raporda ayrıca, ekonomik büyümeyle bölgede 38 milyon kişinin yoksulluktan kurtulduğu, günde 2 dolar ya da daha az bir parayla yaşamını sürdürmeye çalışan yoksulların oranının yüzde 2,2 azalarak yüzde 23,4'e gerilediği ifade edildi.