Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de raylı sistemi Selçuk ilçesine uzatacak ihalenin bu yıl içinde tamamlanacağını, yeni hatları devreye alarak kentteki ulaşım sorununu hafifletmeyi öngördüklerini belirtti.

Yıldırım, Türkiye'nin demiryoluyla ilk olarak İzmir'de tanıştığını belirterek, İzmir'in bir deniz şehri olduğu kadar demiryolu şehri de olduğunu, kentin Türkiye'nin 151 yıllık demiryolu tarihinin en parlak ve ayrıcalıklı sayfalarında yer aldığını söyledi.

Kentteki demiryolu sisteminin modernize edilerek Türkiye'nin en uzun ve modern kent içi raylı taşıma sisteminin oluşturulduğunu, Aliağa ve Menderes arasında uzanan 80 kilometrelik hattın EGERAY sistemiyle önemli bir talebe yanıt verir hale geldiğini dile getiren Yıldırım, kenti kuzeyden güneye kapsayan sistemin belli güzergahlarda trafik sorununu önemli ölçüde çözdüğüne dikkati çekti.

Bakan Yıldırım, ''İzmirli hemşehrilerimiz de 30 Ağustos 2010 tarihinde ilk yolcusunu taşıyan EGERAY'ı çok sevdi. 1,5 yılda EGERAY'ın taşıdığı yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı. 2012 Şubat ayı itibariyle de günlük yolcu sayısı 140 bini geçti. İzmir'de yeni demiryolu hatlarını devreye alarak İzmir'in ulaşım sıkıntısını daha da azaltacağız'' dedi.



-''112 kilometreye çıkacak''-



EGERAY'ı Torbalı'ya uzatacak hattın yapım çalışmalarının devam ettiğini, Torbalı hattının işletmeye alınmasıyla birlikte İZBAN'ın işletmecilik yaptığı 80 kilometrelik hat uzunluğunun 112 kilometreye çıkacağını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bu yıl içerisinde de 28 kilometre uzunluğundaki Torbalı-Selçuk istasyonları arası ikinci hattın yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Bu hattın da inşaatını kısa sürede bitirerek İzmirliler'in hizmetine vermeyi amaçlıyoruz. Selçuk hattının işletmeye alınmasıyla trafik ve ulaşım sorununa çözüm getirmesinin yanında turizm anlamında da büyük bir potansiyel harekete geçirilmiş olacaktır. Efes Antik Kenti'ni bünyesinde barındıran Selçuk ile İzmir'in raylı sistemle birbirine bağlanması turist sayısını da önemli oranda artıracaktır.''



-Ödemiş-Kiraz arasına yeni demiryolu-



Bakan Yıldırım, EGERAY'ın yanı sıra İzmir'in mevcut demiryolu altyapısında da yenilemelerin sürdüğünü Aliağa-Bergama arasındaki 52 kilometrelik demiryolu hattının çift hatlı hale getirilmesi için proje çalışmalarını başlattıklarını, yakın zamanda projenin hayata geçeceğini söyledi.

Yıldırım, Ödemiş ve Kiraz arasında ise yeni bir demiryolu hattı yapılmasına karar verildiğini, proje çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

İzmir-Ankara YHT Projesi'nde de ilk etap için tekliflerin alındığını hatırlatan Yıldırım, 169 kilometrelik ilk hat için 26 firmanın teklif verdiğini, teklif değerlendirme sürecinin devam ettiğini, kısa sürede inşaata başlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.