Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş, demir ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisinin düşürülmesi ve şimdide tamamen kaldırılması talebinin inşaat sektöründen karşılık bulduğunu söyledi.

ANTMÜTDER Başkanı Deniz Karataş, demir ithalatına uygulanan gümrük vergisinin temmuz 2017’de düşürülmesi ve 1 Ocaktan itibaren tamamen kaldırılmasının inşaat sektöründe karşılık bulduğunu söyledi. Karataş, inşaat demiri ithalatında uygulanan gümrük vergisinin Temmuz 2017 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürüldüğünü müteahhitlerin çağrısıyla 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sıfırlandığını ifade etti.

“Sektör temsilcileri etkiledi”

Sürecin sonuçlanması etkenleri arasında inşaat sektörü temsilcilerinin etkili olduğu kaydeden Deniz Karataş, “Bu da bir başarı sayılır. Ancak 9.4 milyon ton demir tüketen ülkemiz Ocak -Kasım 2017 arasında 52 bin ton ithalat gerçekleştirmiştir. Bu durum ne kadar dengeleyici olabilir hep birlikte göreceğiz” dedi.

“Demir, petrol ayrı hesaplanmalı”

Karataş, “Ülkemiz 2016 yılında 16.1 milyon ton inşaat demiri üretmiş. Ancak ne oluyorsa oluyor, üretimimiz, tüketimimizden fazla olmasına rağmen fiyatlar devamlı yükseliyor. İşin ilginç tarafı inşaatın en önemli girdisi olan metal sektöründe fiyatlar döviz bahanesi ile yükselmekte ancak döviz gerilediği zaman, aynı şekilde maalesef demir fiyatları gerilememektedir. İstikrarsız piyasa oluşmaktadır. Demir, petrol ve enerji ayrı hesaplanmalı, müteahhittin işi şansa kalmamalı” diye konuştu.

“Konut fiyatlarında artış olmaması için uğraşıyoruz”

Karataş, “Demirin kontrolsüz ihraç edilmesi de, fiyatlar üzerinde ayrıca artışa sebep olmaktadır. Bu durumda, konut fiyatlarının yükselmesi de, satılmasının zorluğu da kaçınılmaz kılmakta. Maliyet unsurlarından kaynaklı, konutlarda fiyat artışı olmaması için uğraşıyoruz. Satılan aynı daireyi yakın maliyetlerle üretebilmek, yani müteahhittin sattığını aynı maliyetle yerine koyabilmesi bugünkü şartlarda zor.”

“Maliyetlere etki edecek unsurlar”

Deniz Karataş şöyle devam etti:

“Hükumet tarafından sektöre dönük uygulanan bazı kesintilerin kaldırılması ve maliyetlere etki edebilecek düzenlemelerin yapılması durumunda, daire fiyatlarının artmayabileceğini öngörmekteyiz. Aksi halde, olan ya üreticiye yada vatandaşa ve işçiye olacak. Daire fiyatları artacak. İnşaat demiri ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisinin iptal edilmesinin, iç piyasada fiyatların ne kadar kontrol altında tutulabilecek bunu hep birlikte göreceğiz, bu aşamadan sonraki tedbirleri de daha önce dile getirmiştik, sırayla uygulamaya sokulacağını düşünüyor ve teşekkür ediyoruz.”