Yoğun kar yağışı Isparta'da son yıllarda artan seracılık faaliyetlerini sekteye uğrattı. Merkez ve 5 ilçeye bağlı 25 köyde 450 çiftçiye ait 700 dekarlık seralarda 10 milyon TL'lik zarar oluştu. Hasat zamanı gelen sebzedeki ürün kaybı da az değil.

UMUT VALİ'DE

Merkez ilçe ile Sütçüler, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ve Senirkent'e bağlı 25 köydeki 450 çiftçinin ekonomik kaybının Vali Şehmus Günaydın'ın talimatları ile İl Özel İdaresi tarafından karşılanması bekleniyor. Aksi taktirde mart ayında domates dikimini başlanamayacak. Isparta'yı etkisi altına alan yoğun kar yağışı tarımsal anlamda önemli bir zarara neden oldu. Özellikle son yıllarda tarımda ekonomik çıkış olarak görülen örtü altı yetiştiriciliğinde kar mağduriyeti yaşanıyor. 25 köyde kurulu seralar kardan büyük zarar gördü. 10 milyon TL'lik ekonomik kayıp olduğu tespit edildi.

Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kar yağışı sonrasında tespit çalışması yaptı. Merkez İlçe ile Sütçüler, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ve Senirkent'te seracılık faaliyetinin yapıldığı 25 köyde tespit çalışması yapıldı. Yapılan çalışmalarda 450 çiftçiye ait 700 dekarlık serada yüzde 50 oranında zarar tespit edildi. Seralardaki zararın ekonomik olarak 10 milyon TL'ye yakın olduğu bildirildi. Seralardaki zararın dışında örtü altında hasat zamanı gelmiş sebzedede büyük zarar oluştu.

Hasata gelmiş ürünlerin yüzde 50'sinde kayıp yaşandığı bildirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün kar nedeniyle oluşan zarar tespit raporunu Valilik Makamı ile Bakanlığa sunduğu öğrenildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kar nedeniyle zarar gören çiftçilere borç erteleme kolaylığı getireceği tahmin ediliyor. Ancak oluşan ekonomik zararın mali olarak karşılanması noktasında en büyük beklenti İl Özel İdaresi'nden Vali Şehmus Günaydın'ın talimatları doğrultusunda 10 milyon TL'lik sera yatırımı zararının İl Özel İdaresi'nden finanse edilmesi bekleniyor. Aksi taktirde seralarda mart ayında domates dikimi yapılamayacak. Bu da hem çiftçiler hem de ilimiz için büyük ekonomik kayıp anlamına geliyor.