1988 yılından günümüze ceviz fidanı üretip satan Güneş Fidancılık sorumlusu Mümin Kargı kaliteli ceviz fidanının özelliklerini ve ülkemizin fidan yetiştiriciliğinde geldiği son durumu gazetemize değerlendirdi. Kargı "Ceviz fidanı kesinlikle aşılı olmalıdır. Fidanın aşı yeri kapatılmalı ve aşının 5 cm yukarısında çap kalınlığı 2 cm olmalıdır. Normal boyda ve kalınlıkta olması kafidir. Fidan köklerine kök kanseri kontrolü yapılmalıdır. Fidanlarda yeterli miktarda saçak kök bulunması gerekmektedir. Böyle olan ceviz fidanlarının tutma ihtimali kazık köke sahip fidanların tutma ihtimalinden daha yüksektir." dedi.

Ceviz Fidanı Çeşit Seçimi

"Günümüz şartlarında yapılacak ceviz yetiştiriciliğinde, en önemli kısmı aşılı ceviz fidanı çeşidinin seçilmesidir. Bu seçimi yaparken Böylece arazi ve toprak yapısı özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Seçilen fidanın cinsinin ve isminin doğru olduğuna emin olmak gerekir. Bu yüzden fidanı üreten üreticilerden sertifika ve faturanın yanı sıra sözleşmede istenmelidir. Sorun yaşamamak için firmamıza başvurmanız halinde siz değerli müşterilerimize %100 profesyonel ve uzman kadromuz ile gereken hizmet sunulacaktır. Tamamen kendi ürettiğimiz fidanlarımız ile arzuladığınız üretime ulaşacaksınız. Ülkemizde ceviz fidanı dikim zamanı dikilen fidanın cinsine göre ve dikildiği bölgeye göre değişmektedir. Fidan dikiminde tüplü aşılı fidan kullanılacaksa Mayıs - Haziran aylarında dikim yapılabilir. Açık köklü fidan kullanılacağı zamanlarda ise mevsimsel koşullar yüzünden Kasım - Aralık ayları veya Mart Nisan aylarında dikim yapılmalıdır. "

Cevizin Ekonomik Değeri

"Cevizin kullanım alanı çok geniştir. Ceviz fidanının meyvesinin yanı sıra yaprağı, kökü ve ağacı üreticiler için büyük gelir kaynağı olmuştur. Ceviz yüksek besin değeri ile beslenme bakımından, faydaları ile de sağlık bakımından çok önemli bir meyvedir. İçinde bulunan yüksek miktardaki yağ taze tüketilmesinin dışında kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılmaktadır. Yağ dışında kalan küspesi hayvan besini olarak kullanılır. Ceviz fidanlarının yeşil yapraklarından, yeşil kabuklarından ve kökünden boya sektörü faydalanmaktadır."

Ülkemizde Ceviz Yetiştiriciliği Genel Durumu

"Ülkemizde ceviz üretimi maalesef iç üretimimizi karşılamamaktadır. Üretim açığı ithalat yoluyla kapatmak zorunda kalıyoruz. Diğer taraftan Türkiye'de ceviz için ürün açığının olması özel sektör tarafından cazip olarak görülmektedir. Bu sebeple ceviz yetiştiriciliği ile ilgilenen özel sektör, verimli ve geç yapraklanan ceviz çeşitleri ile bahçeler kurarak sektörü canlandırmaya başlamıştır." dedi.