Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Keçiören-Tandoğan metro hattının 1-2 hafta içerisinde yer tesliminin yapılıp, yapım çalışmalarına başlanacağını belirtti.

Keçiören-Tandoğan Metro hattının yapım sözleşmesi Bakanlık ile üstlenici Gülermak-Kolin iş ortaklığı ile imzalandı.

Bakan Yıldırım, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen, Keçiören-Tandoğan metro hattının sözleşme imza töreninde yaptığı konuşmada, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının ihalelerinin de yapıldığını hatırlatarak, bu iki hattın sözleşmelerinin de üstlenici firmalarla gelecek hafta imzalanacağını bildirdi. Böylece eş zamanlı olarak 3 hattın da yapımına başlanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse, olağanüstü bir olay olmazsa 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. Yer altında bazı öngörülmeyen durumların olabileceğini, bunun farkında olduklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bu yüzden de gece gündüz aralıksız çalışacağız. Yüklenicilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için elimizden gelen bütün gayreti, katkıyı göstereceğiz. Sayın Belediye Başkanımız (Melih Gökçek) 'bir an önce metroları açalım' diyor, haklı. Ankara'nın, Ankaralıların ihtiyacı var.

Büyükşehirlerin trafik sorununu, ulaşım sorununu sadece karayoluyla, bireysel taşımacılıkla, yolları büyüterek, kavşak, alt üst geçitler yaparak, dünyada çözebilmiş bir ülke yok. Ne yapmak gerekiyor- Toplu taşımaya, raylı sistemlere, varsa deniz toplu taşımaya önem vermek gerekiyor. İşte Ankara bu şehirlerden bir tanesi. Aslında bakanlığımızın şehir içi raylı sistemlerle ilgili bir görevi olmamakla beraber, eskiden beri söylediğimiz bir şey var, toplu taşıma altyapısı, raylı sistemler, belediyelerin boyunu aşan işler. Kolay bir iş değildir ve bunun örnekleri ortadadır. Mutlaka merkezi idarenin katkı sağlaması icap eder. Bunun için yasal düzenleme yaptık. Böylece 2012 sonunda yaptığımız değişiklikle, onay da dahil yapım işlerini bakanlığımız resmen devraldı.

Sayın başkanla rollerimiz değişti. Bir önce bitsin diyenler bizdik. Şimdi de Sayın Başkan 'bir an önce bitsin' diyor, Doğaldır Ankaralılar da bunu istiyor.''

Üzerlerine aldıkları sorumluluğun ne kadar önemli, ne kadar acil olduğunu bildiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, ''Ama bütün imkanları bu konuda seferber edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

Yıldırım, ''Projenin önemli özelliklerinden bir tanesi, diğer şehir içi raylı sistemlere entegre olacak bir proje olmasıdır. Mevcut hatla yeni yapılacak hatlar entegre olacak ve hemen hemen Ankara'nın her yönüne toplu şekilde konforlu rahat bir seyahat imkanına kavuşmuş olacağız. Böylece Sincan, Eryaman, Ümitköy, Keçiören Ankara'nın uzak ilçeleri değil, adeta Ankara'nın şehir merkezinde birleşmiş hale gelecek. Sincan, Eryaman'da oturanlar metroyla evine, işine, trafik yoğunluğunda zaman kaybetmeden gitme imkanına kavuşacaklar'' diye konuştu.



-''143 milyon lira harcadık, gücümüz yetmedi''-



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de projenin bitmesiyle Ankara'nın raylı sistem hattına 44 kilometrelik yeni hatların ekleneceğini belirtti. Belediye olarak, Keçiören-Tandoğan metro hattının yapımına 143 milyon lira harcadıklarını ve güçlerinin yetmediğini ifade eden Gökçek, Başbakan Erdoğan'dan yapım işini devralmalarını istediklerini, Başbakan Erdoğan'ın da kendilerini kırmadığını ve yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının devraldığını anlattı. Metro hattının yapımının 2,5 senede bitirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Gökçek, Bakan Yıldırım'dan, söz konusu hattın daha önce bitirilmesini ve 2013 yılı sonunda hizmete girmesini talep etti.