Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, tedbir alınmaması halinde kurban bayramına kadar et fiyatlarının 30 lirayı aşacağı uyarısında bulundu.


Türkiye Kasaplar Federasyonu, koyunculukla ilgili yaşan sorunlar ve et fiyatlarında son zamanlarda yaşanan aşırı artış konularını içeren bir rapor yayınladı.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna, Meclis Siyasi Partilere ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) de sunulan raporda, Mayıs 2009’dan bugüne kadar olan zaman diliminde özellikle kuzu ve koyun eti fiyatlarında yüzde 70’i aşan bir artış yaşandığı belirtildi.


Fiyat artışlarını değerlendiren Yalçındağ, etteki aşırı fiyat artışının kurban bayramına kadar devam etmesi halinde zam oranının yüzde 100 aşacağını savundu.


Yalçındağ, söz konusu fiyat artışlarının sadece müşteri - kasap ilişkisiyle sınırlı olmadığı üzerinde dururken, yemek sektöründe faaliyet gösteren köfteci, kebapçı ve lokantacı gibi yüz binin üzerindeki işletme ve bu işletmelerde çalışan yüz binlerce insan bulunduğunu, bu bağlamda işsizliğin yüzde 14’lere vardığı kriz ortamında işsizliğin artmaması için gerekli makamlardan acil tedbir alınmasını istedi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 1990 yılında küçükbaş hayvan sayısının 40 milyonun üzerinde olduğunu, 19 yıl içerisinde küçük baş hayvan sayısının yarı yarıya inerek bugün 20 milyonun altında indiğini belirten Yalçındağ, kuzu eti fiyatlarındaki artışın büyükbaş hayvan ve tavuk eti fiyatlarını da tetiklediğini vurguladı.