Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da son yaşadığımız gelişmelerin ışığında, esasen, küresel ekonomiyi ve enerji arz güvenliğini yeniden konuşmak, yeniden müzakere etmek takdir edersiniz ki artık kaçınılmaz hale gelmiştir'' dedi.

Erdoğan, 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, forumu düzenleyen Atlantik Konseyi'ne ve bu önemli organizasyona destek veren, katkı sağlayan tüm kurum ve şahıslara teşekkür ederken, forumun ülkeler ve bölgeleri başarılı geçmesini temenni etti. Erdoğan, bu vesileyle, Türkiye'nin doğusunda, Van ilinde meydana gelen deprem nedeniyle taziyelerini ileten, yardım teklifinde bulunan ya da yardım gönderen tüm dost ülkelere teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.

Yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerjinin, uygun fiyatlarla ve kesintisiz olarak temin edilmesinin, yani enerji arz güvenliğinin bugün artık her ülke için hayati önem arz etmeye başladığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Diğer birçok etkenin yanında, enerji arz güvenliği, ülkeler ve bölgeler arasındaki işbirliğini de farklı bir boyuta taşıdı, hatta bunu daha da yoğunlaştırdı. Enerji arz güvenliğiyle ulusal güvenlik, ekonomik bağımsızlık, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal huzurun karşılıklı bir etkileşim içerisinde bulunduğunu teslim etmek durumundayız.

Esasen, içinden geçmekte olduğumuz küresel ekonomik kriz, ülkelerin birbiriyle etkileşimini çok net şekilde ortaya koymuştur. Atlantik ötesinde meydana gelen bir ekonomik krizin Avrupa'yı, Avrupa'da oluşan bir krizin Asya'yı etkisi altına aldığını, Avrupa içinde bir ülkedeki sıkıntının tüm Avrupa'da yoğun şekilde hissedildiğini hep birlikte gördük ve görmeye, yaşamaya devam ediyoruz. Asya'nın en uzağındaki bir ülkede yaşanan sorunlar artık zincirleme olarak Avrupa'nın en batısındaki ülkeleri etkileyebiliyor. Ortadoğu sorunu, Kuzey Afrika'daki gelişmeler, dünyanın her köşesinde hissediliyor. Bunu çok açık net yaşadık ve görüyoruz.''

Ekonomide olduğu gibi, enerjide de dünya üzerindeki hemen her ülkenin birbiriyle iletişim ve etkileşim içine girmiş durumda olduğunu belirten Erdoğan, ''Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da son yaşadığımız gelişmelerin ışığında, esasen, küresel ekonomiyi ve enerji arz güvenliğini yeniden konuşmak, yeniden müzakere etmek takdir edersiniz ki artık kaçınılmaz hale gelmiştir'' dedi.

Erdoğan, Karadeniz bölgesini de içeren Avrasya Bölgesinin, petrol, doğal gaz ve maden kaynakları bakımından dünya enerji piyasalarında son derece önemli bir konuma sahip olduğuna işaret ederek, gerek üretici gerek tüketici gerekse transit ülkelerin bir arada olduğu Avrasya Bölgesinin, küresel enerji arz güvenliğinin önemli bir unsuru olduğunu vurguladı.

Erdoğan, ''Enerji kaynakları bakımından zengin bölgeler ile bu kaynakları tüketen bölgeler arasında tabii bir köprü konumunda olan Türkiye, söz konusu kaynakların transitinde de önemli bir rol üstlenmiş durumda. Nitekim ülkemiz, gerek Doğu-Batı, gerek Kuzey-Güney ekseninde birçok stratejik projeye de şu anda ev sahipliği yapıyor'' diye konuştu.