Libya'dan Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatı yapılan doğalgaz boru hattı onarıldı.

Libyalı muhaliflerin askeri sözcüsü Ahmet Bani düzenlediği basın toplantısında, doğalgaz boru hattının onarılarak devreye sokulduğunu, doğalgaz pompalama istasyonları ve Mellitah doğalgaz işleme rafinerisine doğalgaz tedarikinin başladığını söyledi.

Avrupa'ya doğalgaz akışını başlayacağını belirten Bani, ancak doğalgaz sevkıyatının ne zaman başlayacağına ilişkin tarih vermedi.

İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi ENİ, Libya doğalgazını İtalya'ya denizin altından geçen 510 kilometre uzunluğundaki Yeşilakım doğalgaz boru hattıyla taşıyor. ENİ'nin yüzde 50'sine sahip olduğu doğalgaz boru hattı Libya'nın başkenti Trablus'un hemen batısındaki Mellitah ile İtalya'daki Gela bölgesi arasında uzanıyor.

İtalya'nın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun sevkedildiği doğalgaz boru hattı, Muammer Kaddafi karşıtı ayaklanmaların başlamasından kısa süre sonra Şubat ayında kapatılmıştı.

Bu arada Libya'nın Akdeniz kıyısındaki en büyük petrol ve doğalgaz işleme rafinerisi Ras Lanuf'un yeniden çalışmaya hazır olduğu bildirildi.

Ras Lanuf Petrol ve Dogalgaz İşleme Şirketi (RASCO) Genel Müdürü Nagib Burveis, ''Şubat ayından bu yana kapalıydık. Şimdi rafineriyi yeniden çalıştırmayı planlıyoruz. Rafineriyi başlatmaya hazırız'' dedi.

Ras Lanuf, günlük 220 bin varil ham petrol işleme kapasitesine sahip bulunuyor.