İtalya Başbakanı Mario Monti, ekonomik durgunluk devam etse bile yeni bir tasarruf planına ihtiyaç olmadığını bildirdi.

Monti, yaptığı açıklamada, ekonomik resesyonun sürmesi, reel ekonomide iyileşme görülmemesi durumunda bile yeni bütçe önlemlerine gerek olmadığını belirterek, ihtiyat marjlarının Aralık ayında uygulamaya konan kemer sıkma tedbirlerinde yer aldığını ve çok ihtiyatlı davrandıklarını hatırlattı.

Planda yer verilen gelecek yıllara ilişkin büyüme tahminlerinin çok düşük olduğunu, borçlanma maliyetlerinin ise çok yüksek olduğunu ifade eden Monti, o dönemden bu yana borçlanma faiz oranlarının gerilediğine dikkati çekti.

Monti ayrıca, bütçe hedeflerini yakalamak üzere gerekli önlemleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini vurgulayarak, ülkesinin ekonomik büyümeye ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

İtalya hükümetinin Aralık ayında hayata geçirdiği 20 milyar avro tutarındaki tasarruf planı, ülkenin 2013 yılına kadar bütçe dengesini sağlamayı hedefliyor.

Ülke ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, dördüncü çeyrekte ise yüzde 0,7 daralarak teknik resesyona girdi.

Hükümet, bu yıl ekonominin yüzde 0,4, İtalya Merkez Bankası ise yüzde 1,2-1,5 aralığında daralacağını tahmin ediyor.

Daha kötümser bir tahminde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) ise İtalya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 2,2 daralacağını öngörüyor.



-''AB, Yunanistan sorununu çözmeli''



İtalya Başbakanı Monti, Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a yapılacak ikinci kurtarma paketini görüşmek üzere Brüksel'de toplanmalarından önce yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB), krizin en tehlikeli merkezi olarak görülen Yunanistan sorununu çözmek zorunda olduğuna dikkati çekti.