Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları arttı.

ABD ham petrolünün Mart ayı teslimi varil fiyatı Avrupa'daki işlemlerde 2 dolar 11 sent artarak 105,35 dolara çıktı. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı Cuma günü 93 sent artarak günü 103,24 dolardan kapatmıştı.

Londra Brent tipi ham petrolün Nisan ayı teslimi varil fiyatı da gün içinde 121 doları geçtikten sonra 120,80 dolardan işlem görmeye başladı.

Uluslararası piyasalarda gün içinde Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 105,44 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 121,15 dolarla Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Ham petrol fiyatlarının artmasında, Yunanistan için ikinci kurtarma paketi üzerinde anlaşılacağı yönündeki iyimser hava ile İran'ın İngiltere ve Fransa'ya petrol ihracatını durdurma kararı etkili oldu.

Uzmanlar, İran petrolü için çok büyük pazarlar olmayan Fransa ve İngiltere için alınan kararın sembolik ve etkilerinin sınırlı olduğunu belirtiyor ancak piyasadaki gerginliği desteklemesinden endişe duyuyorlar.

Piyasa uzmanları, ayrıca artan petrol fiyatlarının tüketici harcamalarına zarar vermesinden ve küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesinden kaygılanıyorlar.