• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protestodan çok eyleme dönüştürerek iş yerlerine saldıranları eleştirdi.

Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısının açılışındaki, “Dünyadan yükselen çığlığa, taleplere, bu salonun dışında devam eden protestolara kulak vermemiz gerekiyor” sözlerine ilişkin, “Bunları söylerken Taksim’deki, İstiklal Caddesi’ndeki mağazaların, bankaların camlarını, çerçevelerini indirenleri kastetmiyorum. Ben dışarıdaki mazlumların, mağdurların protestolarını kastediyorum” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) 2009-2010 akademik yılı açılış töreninde konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Protesto saldırı değildir. Protesto cam çerçeve indirmek değildir. Siz orada bir eylem yaparken yeni mağdurlar meydana getiriyorsunuz. Oradaki esnafın ne günahı var, camını çerçevesini indiriyorsun. Onun belki de o haftalık, belki de bir aylık kazancına bedel. Bunu yapmaya hakkınız var mı? Ondan sonra ne adına bunu yapıyorsun? Eğer protesto edeceksen, gel megafonu al eline istediğin gibi bağır, çağır. 14 ayrı nokta size tahsis edilmiş.

ESNAFIN EKMEĞİNE MANİ OLMA

14 ayrı noktada pankartını aç. Ne diyorsan orada söyle. Ama gelip de cam çerçeve indirme. Buna yetkin yok. Bunu hiçbir şeyle de ifade edemezsin. Hatta ve hatta haklı olarak ifade ettiğin düşüncelerini de bununla ortadan kaldırırsın. Haklıyken haksız duruma da düşersin. Burası başkasının özel alanı. Esnaf, tüccar orada ekmeğini kazanıyor. Onu, gidiyorsunuz burada bu duruma düşürüyorsunuz.”

Başbakan Erdoğan, önceki gün sarf ettiği sözlerin yazılı ve görsel basında yer aldığına işaret ederek ‘’Düşünebiliyor musunuz? Demir misketler kullanıyorlar. Bu demir misketler bir vatandaşa isabet etse Allah göstermesin onu orada komaya sokar’’ dedi.