banner121

Turizm başkentinden yerli malı ürünler dünyaya açılıyor

Türkiye’nin turistik tesislerinde yerli malı kullanımı ve tanıtımı için Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği Derneği (AGEB) ve ANFAŞ işbirliğiyle başlatılan “869-Yerliyse Yeriz” kampanyası...

Ekonomi 24.09.2018, 09:44
Turizm başkentinden yerli malı ürünler dünyaya açılıyor
banner123

Türkiye’nin turistik tesislerinde yerli malı kullanımı ve tanıtımı için Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği Derneği (AGEB) ve ANFAŞ işbirliğiyle başlatılan “869-Yerliyse Yeriz” kampanyası Antalya’dan başlıyor. Proje kapsamında Antalya otellerinden başlayıp Türkiye genelinde yerli malı kullanımı ve tanıtımı teşvik edilecek.

Turizmin başkenti Antalya’nın şefleri, yerli malı kullanımı için düğmeye bastı. TAFED’e bağlı AGEB ve Antalya Fuarcılık A.Ş. (ANFAŞ) tarafından başlatılan “869 - Yerliyse Yeriz” projesinin ilk adımı atıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, önderliğinde başlatılan yerli üretim logolu ürünlerin kullanımı çağrısı üzerine Akdeniz’in şefleri, önlüklerine Türk bayrağını astı.

Antalya Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, ANFAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özdamar, AGEB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, Türkiye Otel Satın Alma Yöneticileri Derneği (TÜRSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bilgiç, AGEB bünyesinde yer alan 300 üst düzey şef ve sektör temsilcileri katıldı.

Yerli ürün ateşi Antalya’dan yakıldı

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren AGEB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, kısa sürede önemli başarılı işlere imza atan AGEB’in hedefleri hakkında bilgi verdi. Erol, “Ülkemizin son zamanlarda yaşadığı olumsuz durumlar bize, yerli üretimin desteklenmesi, değerli markalaşma konusunun desteklenmesi adına, Türkiye’nin uluslararası barkod kodu olan 869 rakamlı ürünlerin ve markaların desteklenmesi kampanyası ‘869 yerliyse yeriz’ kampanyasını da Antalya’dan bugün itibari ile başlatıyoruz. Bizler bu topraklarda çiftçimizin, emekçimizin ürettiği mahsulün, üretimlere katkı sağlaması konusunda desteklenmesini, yerli firmalarımızın inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek, sadece yerli olduğu için değil rekabet ettiği ithal firmaların karşısında kaliteli ve değerli ürünlerin ve markaların sektöre kazandırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yerli malı tüketiminde dev proje

Erol, AGEB öncülüğünde tanıtımı yapılan “869 - Yerliyse Yeriz” projesi kapsamında, 2 binin üzerinde turistik tesisiyle Türkiye’nin çok ev dışı tüketim payına sahip Antalya’nın otel mutfaklarında yerli üretim ürünlerin kullanılması teşvik edileceğini söyledi. Kampanya kapsamında sebzeden bakliyata, et ürünlerinden unlu mamulden, ambalajdan endüstriyel mutfak ekipmanlarına kadar kullanılan tüm gereçlerin yerli malı olması için çalışmalar yürütüleceğini ifade eden Erol, Antalya’dan yola çıkılan bu kampanyanın TAFED’e bağlı tüm kuruluşlarca destekleneceğinin altını çizdi.

“Hepimiz aynı gemideyiz”

Projenin başarıya ulaşması ve yerli ürün kullanımının yaygınlaşması için tüm paydaşların elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Mustafa Erol, “Burada bulunan ve süreçlerimizde bizi destekleyen ithal ürünler satan firma sahipleri dostlarımızın da her ithal ürünü olmasa da yaptırabildikleri ürünleri kendi fabrikalarımıza ve üreticilerimizi yaptırmalarını hammadde kullanımına destek vermelerini istiyoruz. Bizler aynı gemideyiz. Personellerimizin gelişimi, markaların inovasyon çalışmalarına destek vermek, değerli ürün ve markaların mutfaklarımıza kazandırılması, sektörümüzün devamlılığının sağlanması hepimizin en büyük sorumluluğudur. Bağımlılığımız arttıkça, refah yaşam standardımız ve özgürlüğümüz azalıyor. Böylesi güzel iklimi, değerli toprakları olan bir ülkede bağımlılığı azaltmak ve bunun için üzerimize düşen görevi yapmak hepimizin ecdada ve ülkeye olan borcudur” ifadelerini kullandı.

Özdamar: “Milli ürünlerimizi ANFAŞ’tan dünyaya açacağız”

ANFAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özdamar, ANFAŞ olarak projeye tam desteğin verildiğini ifade ederek, “Bu kutsal yolculukta şahsım ve ANFAŞ adına sizlere desteklerimizin tam olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Sizlerin varlığı geçmişten beri kurumumuza ve fuarlarımıza destek vermiştir. Bu iş birliği ile yolumuza emin adımlarla devam edeceğiz. Sizinle çıkmış olduğumuz bu onurlu yolculuk yıllarca devam edecek. Biz ANFAŞ olarak yeni yapımızla yaşadığımız dönüşümle yep yeni bir vizyonla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 26. Food Product ve 30. Hotel Equipment fuarlarımızda milli ürünlerimizi hep birlikte dünyaya açacağız” diye konuştu.

Satın almacılardan destek

Türkiye Otel Satın Alma Yöneticileri Derneği (TÜRSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bilgiç de, gıda sektöründe hizmetin baş halkasının üreticiler, son halkasının ise turizm emekçileri olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Bilgiç, “Bu zincirin sağlam bir yapıya sahip olmasının yegane kuralı halkaların birbirlerini desteklemesidir. Yerli ürün kullanımı üreticiye kaynak sağlayıp daha kaliteli, daha çeşitli daha az maliyetli ürün üretimine imkan tanır. Satın alma çalışanları olarak bize düşen görev, mutfak çalışanı arkadaşlarımız ile birlikte daha fazla yerli üreticiye ulaşarak yerli ürün kullanımını arttırmaktır” şeklinde konuştu.

Tamamı yerli malı yemekler ANFAŞ fuarlarında tanıtılacak

Tüketimin dışında üretimi ve yeni yatırımları da teşvik etmesi beklenen projenin en büyük adımı ise ANFAŞ fuarlarında atılacak. 16 - 19 Ocak 2019 tarihleri arasında eş zamanlı olarak Antalya Expo Center’da kapılarını açacak 26. FoodProduct - Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ile 30.HotelEquipment - Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı‘nda yerli malı ürünlerle yarışmalar, workshoplar, şovlar gerçekleştirilecek. Fuar sırasında, yurt içi 81 ilden ve yurt dışında 20’nin üzerinde hedef ülkeden getirilecek alım heyetleri, tamamen yerli üretim ürünlerden yapılan yemekleri tanıma ve inceleme imkanı bulacak. Türkiye’nin yerli malı ürünleri ANFAŞ fuarları aracılığıyla dünyaya tanıtılacak.
haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 30 Ocak 2020
İmsak 06:34
Güneş 07:57
Öğle 13:16
İkindi 16:01
Akşam 18:25
Yatsı 19:43
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 19 41
2. Fenerbahçe 19 37
3. Başakşehir 19 36
4. Trabzonspor 18 35
5. Alanyaspor 19 35
6. Galatasaray 19 33
7. Beşiktaş 19 30
8. Göztepe 19 29
9. Malatyaspor 18 24
10. Gaziantep FK 19 24
11. Çaykur Rizespor 19 24
12. Denizlispor 19 22
13. Gençlerbirliği 19 21
14. Konyaspor 19 18
15. Antalyaspor 19 17
16. Kasımpaşa 19 15
17. Ankaragücü 19 13
18. Kayserispor 19 11
Takımlar O P
1. Hatayspor 19 40
2. Erzurum BB 19 34
3. Bursaspor 19 33
4. Keçiörengücü 19 29
5. Adana Demirspor 19 28
6. Akhisar Bld.Spor 19 28
7. Ümraniye 19 28
8. Menemen Belediyespor 19 28
9. Altay 19 27
10. Giresunspor 19 27
11. Fatih Karagümrük 19 24
12. Balıkesirspor 19 24
13. İstanbulspor 19 20
14. Altınordu 19 20
15. Osmanlıspor 19 17
16. Adanaspor 19 14
17. Boluspor 19 14
18. Eskişehirspor 19 10
Takımlar O P
1. Liverpool 23 67
2. Man City 24 51
3. Leicester City 24 48
4. Chelsea 24 40
5. M. United 24 34
6. Tottenham 24 34
7. Wolverhampton 24 34
8. Sheffield United 24 33
9. Southampton 24 31
10. Arsenal 24 30
11. Crystal Palace 24 30
12. Everton 24 30
13. Burnley 24 30
14. Newcastle 24 30
15. Brighton 24 25
16. Aston Villa 24 25
17. West Ham 23 23
18. Bournemouth 24 23
19. Watford 24 23
20. Norwich City 24 17
Takımlar O P
1. Real Madrid 21 46
2. Barcelona 21 43
3. Sevilla 21 38
4. Getafe 21 36
5. Atletico Madrid 21 36
6. Real Sociedad 21 34
7. Valencia 21 34
8. Villarreal 21 31
9. Athletic Bilbao 21 31
10. Osasuna 21 28
11. Granada 21 27
12. Real Betis 21 27
13. Levante 21 26
14. Deportivo Alaves 21 23
15. Eibar 21 23
16. Real Valladolid 21 22
17. Mallorca 21 18
18. Celta de Vigo 21 17
19. Leganés 21 15
20. Espanyol 21 15
Günün Karikatürü Tümü