35 lira arasında değişirken, Bulgaristan'da bu fiyat neredeyse yarı yarıya. Bulgaristan'da 17-18 liradan satılan ceviz içini imkanı olanlar, Bulgaristan'dan getirtiyor.



-Ceviz ağaçları mobilya oldu



Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜRKSİAD) Başkanı Hüseyin Karapınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviz ağaçlarının mobilya sektöründe de kullanılmasıyla, ceviz üretiminin iç pazar ihtiyacını karşılayamaz duruma geldiğini söyledi.

Cevizin dışardan ithal edildiğini ve gümrük vergilerinin de yüksekliği nedeniyle ceviz fiyatlarının Türkiye'de pahalı olduğunu ifade eden Karapınar, şunları kaydetti:

''Bayramlar ceviz, fındık, badem, fıstık gibi ürünlerin satışının arttığı dönemlerdir. Evlerde bile bayram günlerinde misafirlere ikram için baklava, kadayıf gibi tatlıların yapıldığını düşünürsek ceviz, fındık, fıstığın ne kadar tüketildiğini anlarız.

Türkiye 70'li hatta 80'li yıllara kadar cevizde kendi kendine yeten bir ülke idi. Ürettiğimiz ceviz ülke ihtiyacını karşılıyordu. Bu yıllarda ceviz ağaçları mobilya sektörüne kurban edildi. Çok sayıda ceviz ağacı kesildi. Yenileri dikilmedi. Biz değişik ülkelerden ceviz ithal ediyoruz. Gümrük vergileri ise hayli yüksek. Bu yüzden ceviz bizde o ülkelere göre pahalı.''