Hafta sonunu Eskişehirde geçirdik. Özel sektör tarafından yaptırılan, yap- işlet- devret modelli otopark açılışının yapıldığı Eskişehiri gezme, görme ve inceleme fırsatı bulduk.

Yazımı iki konu üzerinde değerlendireceğim, birincisi Park Turk AŞ tarafından ülke genelinde yapılan ve 2020 yılında 100 bin araçlık otoparkı hedefleyen firmanın çalışmaları, ikincisi ise Şehircilik alanında büyük hizmetleri olan ve örnek il olarak birçok ilin dikkatini çeken Eskişehir belediyesinin çalışmalarına değineceğim.
 

PARK TURK Otopark yatırımları ve İşletmeleri AŞ Yönetim kurulu Başkanı Murat Ataer, genç ve idealist bir arkadaş. Şirketi ileriye taşıyacak bilgi ve vizyona sahip. Şirketin yönetim kurulu Başkan yardımcısı Mustafa Ceyhan ise bildiğimiz bir isim. Ispartalı olan ve uzun yıllar siyasette gençlik kolları Genel başkanlığı yapan Mustafa Ceyhan, istanbulda ikamet ediyor ve birçok alanda faaliyet gösteren şirketlerin yöneticiliğini yapıyor. Şirketin diğer ortaklarıda iş dünyasının tanınan, başarılı kişilerinden oluşmuş, genç bir ekip.

Şirketin çalışanlarıda şirket yapısına uygun, azimli, karalı ve çalışkan insanlardan oluşuyor. 26 Ocak 2010 tarihinde kurulan şirket ilk icraatını gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 ay gibi kısa bir sürede 4 trilyon liralık yatırım maliyeti ile Eskişehir Bayat pazarında 360 araçlık çok katlı otoparkı yap işlet devret modeli ile Eskişehir halkına kazandırdı. Tabi bu yatırımın gerçekleşmesinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in büyük katkısı var.

Yatırımcılara kucak açan ve her konuda önlerini açarak yatırım yapmalarına imkan sağlayan sayın Büyükerşenin Eskişehirde ne kadar başarılı bir belediyecilik örneği verdiğine ikinci bölümde yer vereceğim.
 

Park Turk şirketinin 10 yıllık hedefi ülke genelinde 200 otopark ve 100 bin araç kapasitesi. Şirket dünyadaki gelişmiş otopark anlaşıyını ilk kez ülkemizde uygulayarak bir ilkide gerçekleştirmiş oldu. Akıllı otopark yaklaşımı ile güvenlik kameraları, bilet kontrol üniteleri, araç ve plaka tanıma sistemleri kullanılıyor, en önemli hizmeti ise elektirikli araçlara hizmet verebilmek için şarj hizmetinide getiriyor. Eskişehirin en işlek caddesinde belediyenin tahsis ettiği arsa üzerine kısa sürede yapımı gerçekleşen ve Türkiye’nin en modern otoparkı olarak hizmet veren ‘YEŞİL VE AKILLI’Eskişehir 1 çok katlı otopark açılışının yanısıra  aynı gün 280 araçlı ikinci bir otoparkında temeli atıldı.
 

Çok değil birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük otopark yatırım şirrketi olarak gündeme gelecek olan Park Turk AŞ, Eskişehirin dışında Aydın, Nazilli, Tekirdağ, İstanbul gibi illerde yatırımlarına hız verirken, 2011 yılında  7590, 2012 yılında ise 14 bin araçlık otopark hedefini 2020 yılında 200 otopark 100 bin araç olarak taçlandıracaktır.
 

 Isparta’nın en büyük sorunlarından birisi olan otopark sorunun çözümü noktasında Park Turk AŞ’nin yapacağı yatırım büyük bir fırsat olarak önümüzde duruyor. Yap işlet devret modeli ile belediyeye hiçbir mali külfet getirmeyecek olan yatırım hem belediyeye büyük bir gayrimenkul kazandırmış olacak, hemde belediyenin hizmetlerine katkı sağlayarak büyük bir sorunun çözümüne vesile olacak. Eskişehir ve diğer illerin belediye başkanlarının balıklamasına atladığı bu tür yatırımcılara biz hala düşünelim demenin bir mantığı olmasa gerek.
 

Yarın Eskişehir belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşenin hizmetlerini kaleme alacağım Saygılarımla.