Isparta'da herkes kereste sektörünün daraldığını hatta tükenmek üzere olduğunu zannediyor. Ama işin aslı öyle değil. Sayısı 90'u bulan keresteciler birleşip, sektörde 12 işletme kaldı. 100 bin m3 olan imalat şimdi 180 bin m3'e yükseldi.

Ahşaba dayalı sanayi açısından önemli bir potansiyeli bünyesinde barındıran Isparta'da kerestecilik sektöründe sessiz sedasız bir birleşme, dolayısıyla büyüme yaşandı. Eskisi kadar kereste imalathanesinin olmaması nedeniyle sektörün kan kaybettiği, hattan tükenmek üzere olduğu zannedilen kereste sektöründe aslında sessiz bir büyüme yaşanıyor.

İstanbul Yolu üzerindeki Gül Kereste Fabrikası ortaklarından ITSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa İpekçi, kereste sektöründe küçülme değil, büyüme olduğunu söyledi. Sektördeki birleşmeden dolayı küçülme, azalma gibi algılanma yaşandığını kaydeden ipekçi, "eskiden İsparta'da 80-90 tane keresteci vardı. Bizler birleştik. Kimimiz 2 kişiyle, kimimiz 1 kirişle birliktik. Şu anda bu alanda faaliyet gösteren 12 işletme bulunuyor. Bu kadar çok keresteci varken İsparta'nın yıllık imalatı 100 bin m3'dü. Şimdi bu miktar 180 bin m3'ü aştı. Birleşmeden dolayı işletme sayısı azaldı ama üretim, imalat arttı. Bu alanda İsparta'nın daha da büyüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa İpekçi, Türkiye'de ahşaba doğru bir yönelme olduğunun da altını çizdi. Yapı sektöründe tercihlerin ahşap odaklı olduğunu belirten İpekçi, bundan dolayı pazarın da büyüdüğünü kaydetti.

Isparta'nın Türkiye pazarının ancak yüzde 15'ine hitap edebildiğinin altını çizen İpekçi, bu alanda yapılacak her türlü yatırımın boşa gitmeyeceğini ifade etti. Öte yandan iş dünyası ile iç içe olmayı tercih eden SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ibicioğlu, dün ekibiyle birlikte Gül Kereste Fabrikası'nı ziyaret etti. Fabrika sahipleri ve işçilerle birlikte karavanadan yemek yiyen İbicioğlu, daha sonra tesisi gezdi. ITSO Yönetim Kurulu Üyesi İpekçi'den sektörle ilgili bilgi alan Prof. Dr. İbicioğlu, Ar-Ge'ye önem verilerek ahşap sektöründe çeşidin artırılmasını tavsiye etti.