Arpa, buğday, mısır, tohum ve yem çeşitleri üzerine 9 yıldır faaliyet gösteren Hekimoğlu Ticaret yenilikleri yakından takip ediyor. İşletmeci Mahmut Hekim, özellikle hayvancılık alanında üreticilerin doğru bildiği yanlışları ortaya koydu. Hekim, hayvancılıkta genç beyinlere ihtiyaç olduğunu, günübirlik hayvancılığın yapılmaması gerektiğini savundu.

Proyem, Ofis Yem, Reva Yem gibi lider firmaları bünyesinde bulunduran Hekimoğlu Ticaret Hububat Alım-Satımı ve Süt Alım Merkezi, üreticilere   ışık tutmaya devam  ediyor. İşletmeci Mahmut Hekim, bu sektörde genç beyinlere ihtiyaç olduğunu belirterek ciddi uyarılarda bulundu.

Ayrıca  düşük kaliteli yemleri satmak istemediklerini bunun hayvanın etlenme süresini uzatarak üreticiye mali külfet getirdiğini bildiren Hekim, "İlk yıllarımızda her fabrikada 2-3 çeşit ürün vardı. Bu şimdilerde 18-20 çeşit ürüne ulaştı. Birçok işletme halen doğru zamanda doğru yemi kullanamıyor. Bu bizim için de hayvancılıkla uğraşan kişi için de çok önemli.

Doğru zamanda doğru yem kullanılmayınca sorunlar yaşanıyor. Örneğin hayvanı yeni aldılar. Düşük besinli yem kullanması gerekirken, 'bana en iyi yemi ver' diyorlar. Biz izah ediyoruz, 'şu yemden başlayın ve kademe kademe yukarıya doğru çıkın' diye. Çünkü ne kadar kaliteli yem verirseniz verin yeni hayvanda fayda sağlayamazsınız. Hayvanın enerjisi ve proteini fazladır, bu yüzden o yemin faydadan çok zararı olur" dedi.

Hayvancılıkta Genç Beyinlere İhtiyaç Var Fabrikaların zaman zaman eğitim seminerleri düzenlediğini buna kendilerinin de katıldığını ifade eden Hekim, "Bu çalışmaların daha fazla olmasını istiyoruz. Hayvancı varsa biz varız. İsparta'da hayvancılık üzerine tek bir çalışma yapılmıyor. Ben bazen arkadaşlarıma soruyorum 'neden hayvancılık yapıyorsun' diye. Evde süt, peynir, yoğurt yemek için yaptıklarını söylüyorlar. Böyle olunca 2-3 hayvan dışına çıkılmıyor. Bu da bizim için büyük bir kayıp. Genç yaştaki çocuklar başka işlere özeniyor.

Evde devamlı 'hayvancılık para kazanmıyor' şeklinde konuşuluyor. Ama neden kazanamadığını kimse düşünmüyor. Çocuğunu başka sek- * törlere yönlendiriyor. 2-3 hayvanla bu işi yapacağım yerine ben 15-20 hayvanla bu işi yapanın dense olay çok başka yerlere gidecek. Hayvancılık alanında genç beyinlere ihtiyaç var" dedi.

Günübirlik Hayvancılık: Yapılmaz Tecrübeli kimseler olarak gençlere tavsiyelerde bulunduklarını açıklayan Hekim, şöyle devam etti: "İsparta'da günübirlik hayvancılık olmaz! Burada çiftlikler kurulmalı. Hayvancılık yapacak olan kişi çekirdekten yetişmeli yani işin içine olmalı. Tecrübesiyle işi yönlendirmeli. Devletin sıfır faizli kredileri bu işle ilgisi olmayanların da dikkatini çekti. Ama hayvancılık yapmak isteyenlerin yanında bu işi bilen en az bir kişi olmalı. Olmazsa basan çok geç geliyor. Bu işin püf noktası tecrübedir. Yemi Peşin Alın .Yem almak için gelenlere peşin almalan tavsiyesinde bulunuyoruz. Çuvalda 2 lira fark ediyor.

Vatandaşlanmız uzun vadeli yemlere kafa yoruyor. Ama bu çok yanlış. Peşin yemlere itibar gösterilmesi gerekir. Çok çeşitli yemler var. Vatandaşlarımıza alması gereken yemleri tavsiye ediyoruz. Kalitesiz yemlerle etlenme programını 5 ay düşündüysen bu süre 7 aya çıkar.
 

Güçlerin Birleştirilmesi Gerekir Bana hayvancılığı soran kişilere ayrıca tek başlarına girmelerini tavsiye etmiyorum. Bu iş birlik onaklık işi. Birkaç kişi birleşin ve bu işin üzerinde durarak, büyüyün tavsiyesinde bulunuyorum. Birlikten kuvvet doğar. İşletmelerimizin büyümesi gerekir. Böyle olursa hayvancılık daha iyi konuma gelecek. İsparta'da birleşmeler olmuyor. Vatandaşlanmız ne yazık ki bir araya gelemiyorlar. En önemlisi de et para ettiği zaman herkes besici oluyor, et para etmeyince kimse bu işle uğraşmıyor.

Hayvancılık alanında tecrübeli kişilerle yola çıkılması gerekir. İşi bilenin mutlaka olması lazım."