Haber32 Köşe Yazarı Muhammet ÖLMEZ yazdı. Esnafın Sorununu Kim Çözecek?

Geçtiğimiz hafta Isparta’da bazı telefon ve telefon aksesuarları satılan mağazalara bu ürünlerini temsil eden marka avukatları tarafından baskınlar yapıldı.  Şimdi ilk bakışta bu baskınlar doğru kanun gereği diyebiliriz ama Hukuken verilen cezalarında bir tedbir amacı olduğunu bilmemiz lazım. Niçin hukuk böyle bir tedbir kararı alıyor, bu ve benzeri olaylar bir daha olmasın diye. Asıl amaç her zaman dediğimiz gibi ilk durumda ceza verme değil bilgilendirme olmalıdır. Aksi halde cezayı direkt tedbir kararı olarak yorumlamak dar bir hukuk bakışı olur.
 
Marka avukatları vasıtasıyla yapılan bu baskınlar bu dediğimiz dar hukuk bakışının bir tezahürüdür. Bu esnaflar sattıkları bu ürünleri faturalarıyla almışlar, bu ürünlerin sahte veya diğer bir deyişle taklit ürün olduğunu ilk bakışta anlamak zaten mümkün değil. Bu baskın yaptığınız esnaflar ’da trilyon kazanan kişiler değil. Sen bu malı Türkiye’ye girerken kontrol etmiyorsan, taklit ürün ise, daha ilk gümrükte buna müdahale etmiyorsan, ürünler Türkiye girdikten sonra nasıl kontrol edeceksin? Kime ceza vereceksin? Suçlu Kim Şimdi?
 
Neresinden baksak akıl almaz bir durum söz konusu. Devletin hiçbir kusuru kabahati yok,  kusur evine ekmek parası götürecek esnafta oluyor! Şimdi bunu nasıl izah edeceğiz. İşin diğer acıklı bir tarafı ise Esnafı kim savunacak böyle durumlar da?
 
Çok mu zordu bu esnafa gidip bu ürünler gerçek değil, bunları satmanız durumunda yasal olmayan bir durum ortaya çıkacak demek. Böyle bir tedbir niye uygulanmaz? Böyle bir uyarı yapmamışsın, esnafa yanında polislerle gidip baskın yapacaksın. Sanki ortada trilyonluk bir kaçakçılık var! Bu esnafın çoğunluğu zaten zar zor ayakta duruyorken bir darbe ’de devletten yiyor!
 
Kalın Sağlıcakla.